Är Malmömoderaternas syn på SD verkligen smaklig spis för L och C

Stadshuset i Malmö. Foto: Malmö stad/Creative Commons 3.0

För den politiskt intresserade är det ingen hemlighet att Sverige går till valurnorna på söndag. Det är heller ingen hemlighet att valet i Malmö kommun kommer att bli jämnt. Förhoppningsvis kommer S, MP & V att säkra en majoritet, men vem styr staden om det inte händer.

Om det skulle vara så att Alliansen får egen majoritet är saken klar, men det kommer knappats att hända. Skall borgerligheten styra Malmö får de hitta partners någon annanstans. Magnus Olsson, SD-man från Malmö erbjuder en lösning. Han är villig att rösta fram en borgerlig kommunledning, men det kommer att kosta.

–  Hamnar vi i en situation i höst där alliansen har ett budgetförslag där man inte alls har beaktat saker som vi väldigt gärna ville ha med, då är det inte en garanti för att vi stöder det budgetförslaget. Man måste prata och diskutera med oss innan vi skulle släppa igenom en budget, säger han. Sydsvenskan

Det moderata kommunalrådet i opposition, Torbjörn Tegnhammar har uppenbarligen inga som helst problem med den lösningen. ”Det är inte lika dramatiskt lokalt som nationellt”, säger han till Sydsvenskan. Han bekräftar också att M & SD ”stämmer av med varandra”.

Centerpartiets ledande namn i Malmö, Niels Paarup-Petersen säger i samma artikel ”att organiserat samarbete med SD är uteslutet”, man han vill se ett maktskifte.

– Vi kommer att lägga fram vår alliansbudget och SD är välkomna att rösta på den, men vi kommer inte att sätta oss och förhandla med dem. , Niels Paarup-Petersen till SdS

Beskedet från L låter på samma sätt. Det kan låta betryggande, men är i själva verket lömskt. Vare sig L eller C avvisar i grunden den lösning Magnus Olsson erbjuder. Att i ett första steg gripa makten med hjälp av SD, utan formella krav på samarbete. Sen lägger Alliansen sin budget och SD får lov att rösta på den, eller inte.

Den samlade borgerligheten i Malmö ger två klara besked. De vill gripa makten och de vill inte ha ett organiserat samarbete med SD. Nyckelordet är ”organiserat”. Moderaterna medger att de redan idag har ett organiserat, men inte formaliserat samarbete, med SD.

Metoden för M, L & C att styra Malmö är att ta makten med hjälp av SD och sedan låta M sköta informella förhandlingar bakom kulisserna med SD i syfte att forma en budget SD kan släppa igenom. På det viset kan C & L hävda att de har rena händer och ända smaka maktens kaka.

Första året kommer det förmodligen att bli rätt billigt, men priset kommer att stegras efter hand. Var går gränsen för Malmös liberaler och centerpartister?

Peter Johansson, Efter Arbetet