Seminarier

Kommande seminarier

 

Genomförda seminarier

Tisdag 22 maj 2018

Ett samtal om kapitalet, överheten och alla vi andra – det svenska klassamhället i dag.

Sverige är i dag det land i den rika världen där ojämlikheten ökar snabbast. Välfärden går på knäna. Samtidigt gör kapitaleliten stora vinster på skattepengar och det går inte en vecka utan korruptionsskandaler i den privatiserade offentliga sektorn.

En majoritet vill ha ett jämlikare samhälle och 8 av 10 ser att Sverige är ett klassamhälle. detta trots att vi inte har talat om klass på flera decennier.

Vi tror att vi för att kunna utmana borgerlighetens strävan efter fler skattelättnader för de rikaste, utförsäljning av den offentliga välfärden och ökande klyftor mellan flertalet och några få i toppen måste vi prata om klass och beskriva klassamhället. Den stora konflikten finns mellan kapitalets politiska aktörer – och oss andra – majoriteten.

Hur skulle samhället se ut om vi satte klass på agendan igen?

Katalyschefen Daniel Suhonen och utredaren Niels Stöber talar om det svenska klassamhället 2018 och om vad vi har att vinna på en klassdebatt om vi vill se ett mer jämlikt och demokratiskt Sverige.

Torsdag 19 april 2018

Vinstjakten i välfärden

Vinsterna i välfärden ser ut att bli en av de viktigaste frågorna i valrörelsen. En majoritet av svenskarna vill se ett stopp för vinstjakten. Men välfärdsbolagens intresseorganisationer satsar stora resurser på opinionsbildning och lobbyism. Kommer de att vinna?
Journalisten och författaren Kent Werne har granskat välfärds-industrin i ett flertal artiklar, i boken ”Den stora omvandlingen”.

I en faktaspäckad föreläsning berättar Kent Werne historien om hur välfärden förvandlades till en lukrativ marknad. En omvandling som fått såväl vinnare som förlorare. Nu står vi inför ett vägval: fortsatt marknadisering eller ett stopp för vinstjakten i välfärden.

Samtalsledare är journalisten Petter Larsson.

https://www.facebook.com/events/198442040889141/

Samarbete med ABF Malmö.

Tisdag 13 mars 2018

Klass i Malmö

Under ledning av sociologen Göran Therborn kartlägger den fackliga tankesmedjan Katalys hur det svenska klassamhället set ut idag. Vad menar vi med arbetare och kapitalister? Vilken roll spelar den växande gruppen med osäkra och tillfälliga anställningar? Hur samspelar klass med kön och etnicitet? Och hur tar sig klass uttryck, i hälsa, livslängd, inkomst, boende och utbildningsmöjligheter i det som inte längre är världens mest jämlika land?

Sociologen Mikael Stigendal presenterar en av projektets delrapporter, som handlar om just Malmö, och samtalar med kommunalrådet (s) Anders Rubin.
Samtalsledare är journalisten Petter Larsson.

Klass i Sverige på Facebook https://www.facebook.com/klassisverige/.

Samarbete med ABF Malmö och Katalys.

Onsdag 8 november 2017

Lösa förbindelser

Evigt staplade visstidsanställningar, timvikariat och sms-anställningar. Låga löner, dåliga tider, och en ständig risk att bytas ut.

Så ser verkligheten ut för många på det som den politiska högern kallar en överreglerad arbetsmarknad.

I antologin Lösa förbindelser möter vi ett 60-tal anställda på kontor, lager och i butiker, som berättar om sin jobbvardag  – och om kampen för bättre villkor. En del skriver själva, andra ha intervjuats av journalister.

På seminariet möter vi bokens redaktör, poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg, kulturjournalisten Elina Pahnke och förlagsredaktören Olav Fumarola Unsgaard, som alla medverkar i boken.

Patrik Vulkan, doktor i sociologi, kommenterar och diskuterar.

Samtalsledare är journalisten Petter Larsson.

Samarbete med ABF Malmö och Leopard Förlag.

Onsdag 26 april 2017

Sista striden det är?

Socialdemokratin går kräftgång i Europa sedan många år. Väljarna flyr. Nya partier på vänsterkanten och den yttersta högerkanten marscherar fram. I vissa länder har socialdemokratin mer eller mindre kollapsat, som i Grekland och nu nyligen i Holland.

Vad beror det på?

Är det en kris för partierna, eller för de socialdemokratiska idéerna?

Hur hänger det ihop med EU, finanskris och globalisering?

Och finns det något att lära från utmanarna?

Det diskuterar vi med en panel som består av statsvetaren Jonas Hinnfors, historikern Kjell Östberg och Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé.

Samtalsledare är journalisten Petter Larsson.

Samarbete med ABF Malmö.

Måndag 13 mars 2017

Hur står det till med ekonomerna?

De bommade finanskrisen.

De skrev ut recept som förvärrade Greklandskrisen.

De utgår från en människa som inte finns, och matematiska modeller som har väldigt lite med verkligheten att göra.

Och de får bra betalt för jobbet.

I nya numret av tidskriften Fronesis skärskådas den dominerande nationalekonomin, en vetenskap som har enorma anspråk, men som ständigt kommer till korta.

Allt fler hävdar att en annan nationalekonomi är nödvändig om vi ska förstå världen. Men är den också möjlig?

Ja, svarar keynesianer, feminister, marxister och andra oortodoxa ekonomer och kräver en mer verklighetsanknuten vetenskap.

På seminariet kommenterar kulurjournalisten Nina Björk det nya numret, som presenteras av redaktören Anders Hylmö tillsammans med två av skribenterna, Linda Nyberg, doktorand i statsvetenskap vd Lunds universitet, och Lars Pålsson Syll, nationalekonom och professor vid Malmö Högskola.

Samtalsledare är journalisten Petter Larsson.

Fronesis arrangerade i samarbete med ABF Malmö och Tidningsföreningen Efter Arbetet.

Tisdag 21 februari 2017

Jakten på den försvunna skatten

Vanligt folk betalar höga inkomstskatter och hög moms. Men för de rika är Sverige idag ett skatteparadis. Med kraftigt sänkt bolagsskatt, avskaffad skatt på förmögenheter, gåvor och arv och dramatiskt sänkt fastighetsskatt har staten de senaste decennierna öst pengar över dem som redan har.

I sin nya bok Jakten på den försvunna skatten avslöjar journalisten Erik Sandberg hur det gick till. På seminariet berättar han om sin bok och samtalar med LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Samarbete med ABF Malmö.

Torsdag 3 november 2016

Det svenska hatet

Hur kunde den militanta jihadismen och de högerradikala islamfientliga organisationerna få så stor makt att påverka det offentliga samtalet? Och hur ska vi förstå och hantera detta verbala och tidvis fysiska våld?

Journalisten Gellert Tamas berättar om sin nya bok Det svenska hatet, där han skildrar de människor som format det moderna svenska hatet.

Tamas samtalar med Per Svensson, kulturjournalist på Sydsvenskan. Samtalsledare är journalisten Petter Larsson.

Samarbete med ABF Malmö.

Onsdag 28 september 2016

Flyktingkrisen och den svenska modellen

Kan en generös välfärdsstat kombineras med en generös asylpolitik?

Nej, svarar borgerligheten. Nu krävs låglönejobb och nedrustning.

Nej, svarar Sverigedemokraterna. Nu krävs stängda gränser.

Ja, svarar Örjan Nyström och Anders Nilsson i sin nya bok Flyktingkrisen och den svenska modellen. Sverige står starkt rustat och ryktena om den dåliga integrationen är överdrivna. Snarare kan flyktingkrisen bli en katalysator för en ny jämlikhetsinriktad politik.

Samarbete med ABF Malmö.

12 september 2016

Alliansen

I sin nya bok Den blåbruna röran granskar journalisten Mats Wingborg hur Sverigedemokraterna och delar av borgerligheten närmar sig varandra. Vid horisonten hägrar en stabil högermajoritet. Hur har det gått till? Vilka är nyckelpersonerna bakom denna förändring? Vilka inom SD, Alliansen och näringslivet driver denna linje?

Mats Wingborg berättar om boken och samtalar med Sofia Nerbrand, liberal opinionsbildare, och Enna Gerin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

Samarbete med ABF Malmö och Tankesmedjan Katalys.

21 november 2015

EU och den fria rörligheten

Journalisten Per Wirtén, debattören Daniel Suhonen och forskaren Meriam Chatty om hur migrationen inom EU – flyktingar, arbetskraftsmigranter och tiggare – blivit det hot som riskerar att knäcka unionen.

Samarbete med Antirasistiska filmdagarna och LO Skåne.

21 november 2015

Guld och döda skogar

Med utgångspunkt i filmen Frances, som skildras kamerunska skogsarbetare i Sverige, diskuterar vi arbetskraftsinvandringen till Sverige. Ann-Mari Stonner, som engagerat sig för kameruniernas sak och GS-fackens ombudsman Patrik Karlsson.

Samarbete med Antirasistiska filmdagarna och LO Skåne.

28 september, 2015

Innan mörkret faller

Journalisten Björn Elmbrant om vilka lärdomar vi kan dra av 30-talets växande fascism i Sverige och Tyskland.

Kommentator: Kristin Linderoth

8 april, 2015

Eurafrika

Forskarna Stefan Jonsson och Peo Hansen om sin bok Eurafrika, där de visar hur EU byggdes på idén om att genom att inlemma Afrika som ett lager för råvaror och arbetskraft skulle bli det tredje supermakten.

Kommentator: Ekonomhistorikern Erik Green.

8 april, 2015

Mytkross

Arbetsrättsforskaren Catharina Calleman om varför Lagen om Anställningsskydd inte är något problem för företagen – men inte heller skyddar de anställda särskilt bra. Och kriminologen Manne Gerell visar att brottsligheten, tvärtemot vad som ofta påstås, sjunker i Sverige och resten av västvärlden sedan 20 år.