Liberalernas flathet har bäddat för nazistmarschen i Göteborg

PowerPoint-presentationPå lördag ska Göteborg få den tvivelaktiga äran att vara värd för en tvättäkta nassedemonstration. En grupp uniformerade individer kommer att paradera längs stadens gator bärandes fanor prydda med blodbesudlade symboler.

I april 2017 kunde vi läsa om hur judiska föreningen i Umeå tvingades lägga ner sin verksamhet på grund av hot från högerextrema grupper. Hösten 2017 attackerar nazister Pride i Falun och imorgon, lördagen 30 september ska nazisternas stöveltramp eka i Göteborg.

Nationens liberala debattörer sticker yrvaket upp huvudet och frågar med darrande stämma var nassarna kom ifrån. Svaret är att de varit här hela tiden, men liberalerna har blundat för deras närvaro.

När Andreas Schönström, S-märkt kommunalråd i Malmö, redan 2015 uppmärksammande det växande högerextremismen fick han kritik från alla håll. ”Naiv” var ett av de mildaste invektiv som riktades mot honom. Hotet kom från muslimer, hemvävda nassar var en marginell företeelse som skulle bemötas med argument och diskussion.

Trots terrordåden i Paris anser Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) att högerextremism är ett större problem i Sverige än våldsbejakande islamism.

– De högerextrema står ut absolut mest inrikes. Vi ser mordbränder mot flyktingboenden och attacker mot manifestationer. SvT

Nu ekar ropen från höger och vänster att dels förbjuda nazistiska organisationer, dels som regel upplösa alla icke tillståndsgivna demonstrationer. Inget av dessa förslag är en särskilt god idé.

Det kan vara lockande att förbjuda nazistiska organisationer, men det är också ett beslut som öppnar farliga dörrar. Vilken organisation står sedan på tur att förbjudas? Det finns säkert en och annan på den högra kanten av den poliska spelplanen som kan tänka sig att förbjuda större delen av bokstavsvänstern och delar av den mer militanta miljörörelsen. Den svenska föreningsfriheten är garanterad i grundlagen och den skall vi värna.

Grundlagen garanterar även demonstrationsrätten. Tillståndsförfarandet är enbart en fråga om ordning och polisens uppgift är i grunden att skydda demonstranterna från omgivningen och inte tvärtom. När en grupp människor samlas för att manifestera blir det under vissa rätt generösa förutsättningar en grundlagsskyddad sammankomst, tillstånd eller inte.

Det var av den orsaken som polisen inte hindrade PRO i Malmö när de 2008 stoppade trafiken på Amiralsgatan i syfte att protester mot dåliga pensioner. De äldres rätt att manifestera vägde tyngre än bilisternas rätt att köra på gatan.

Jag blir heller inte så lite brydd när jag ser folk från den vänstra delen av det politiska fältet anse att en demonstration ska stoppas för att den inte har tillstånd. De bör tänka på att den principen i så fall skulle gälla varje gång en miljögrupp iklädda isbjörnskostym utan tillstånd stoppar trafiken i syfte att uppmärksamma klimathotet eller ett gäng aktivister tillståndslöst manifesterar några timmar utanför Migrationsverket för att protester mot flyktingpolitiken.

Vad den grundlagsskyddade demonstrationen inte har rätt att göra är att begå lagbrott. Om demonstrationen begår till exempel begår skadegörelse upphör grundlagsskyddet och individerna ifråga skall gripas och lagföras utifrån gällande lag. Samma sak gäller om deltagarna i en demonstration begår brottet hets mot folkgrupp. Att offentligt bära nazistiska symboler är hets mot folkgrupp, vilket innebär att polisen skall gripa personen ifråga.

När nazisterna genomför sin grundlagsskyddade marsch imorgon förväntar jag mig att polisen ser till att nassarna följer svensk lag till punkt och pricka. Om det skulle vara så att en eller flera nazister bär nazistiska symboler i form av svastikor, typ runor eller andra likvärdiga symboler skall dessa individer gripas. Om någon av deras kamrater försöker hindra polisen skall även de gripas.

Polisen ska även garantera pressens frihet under demonstrationen. Under alla demonstrationer jag har gått i har pressfotografer funnits i demonstrationståget för att ta sina bilder. Det är en självklar del av pressfriheten som polisen ska värna. Det innebär att om en journalist som går in i nassetåget med sin kamera attackeras, skall polisen inte flytta på journalisten, utan gripa de individer som gör våld på pressfriheten och fotografens person.

Polisen skall inte värna husfriden i Göteborg, de ska värna lagens bokstav även om det innebär att demonstrationen under tumult måste upplösas.

Erik Rönngård, jurist och fd polisintendent skriver utförligt om polisens attityd gentemot högerextrema demonstrationer i Dagens Juridik. Artikeln är visserligen från 2014, men den är lika aktuell idag som när den skrevs.

I förlängningen är det rimligt att neka demonstrationstillstånd för grupper där man på goda grunder kan anta att brott kommer att begås. Är det så att detta inte kan genomföras med nuvarande lagstiftning är det dags att ändra lagen om nu liberalerna äntligen vågar kliva på vagnen.

Det måste bli svårt att vara nasse.

Peter Johansson/Efter Arbetet