Åkessons och hans gäng är Alliansens regeringsunderlag

Jimmie Åkesson, (SD) Foto: Riksdagen

KDs ordförande Ebba Bush Thor säger till SvT att hon vill ta makten med hjälp av SD. Vad är det då för gäng Bush Thor vill ha som regeringsunderlag?

Vi kan börja med Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen, som jämför Koranen med Mein Kampf. Det går utan tvivel att hitta rätt otrevliga passager i Koranen, men som Gellert Tamas skriver gäller det även Bibeln.

”Mina fiender, de som inte ville ha mig till kung, för hit dem och hugg ner dem i min åsyn.” Lukas 19:27 AB

De som studerar Bibeln och Koranen kommer att hitta blod, våld, humanitet och kärlek i båda skrifterna. Karlsson och Bush Thor borde starta en liten studiegrupp där de gemensamt kan hitta såväl blodbesudlade som humanitära passager i diverse religiösa skrifter.

I en helt annan del av Sverige skriver GT om ett SD-möte i Falkenberg där riksdagsledamoten Hanna Wigh råkade i slagsmål med en annan partimedlem i en överhettad diskussion om budgeten. Tydligen gäller inte principen om att vända andra kinden till på SD-möten i Falkenberg. I Falkenberg skojar de inte med principen ”öga för öga, tand för tand”.

Pavel Gamov, även han riksdagsledamot för SD, reste till Ryssland på bekostnad  ”av en okänd, icke-statlig organisation med säte i Polen, enligt uppgifter till Aftonbladet.” Gamov är ledamot av EU-nämnden och suppleant i utrikesutskottet, vilket uppenbarligen gör honom till en man värd att bjuda.

SD har också tagit täten i den sk ”misstroendeligan”. Alliansen har visserligen hotat och vevat med ständiga misstroendeförklaringar, men jämfört med kaosbringarna i SD ligger i lä. Riksdagen hade inte arbetat i särskilt många timmar innan SD genom Paula Bieler lämnat in en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

Alliansen har under en tid hotat med misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Idag har C & L till min förvåning dragit tillbaka sitt stöd för en misstroendeförklaring. Att Hultqvist av den stora majoriteten försvarspolitiska debattörer och de flesta borgerliga ledarsidor anses vara en mycket duglig försvarsminister verkar faktiskt ha spelat in. KD och M har meddelat att de trots beskeden från C & L kommer att väcka misstroende mot Hultqvist.

Oavsett hur de Alliansen agerar under tiden fram till valet kommer de inte att kunna skaffa sig en egen majoritet i riksdagen efter valet 2018. Om Alliansen skulle vara större än S+MP+V har vi samma situation som 2010-2014, och en borgerlig regering är sannolik.

Om S+MP+V skulle bli större än Alliansen är det rimligt att Stefan Löfvens regering sitter kvar. Skulle Alliansen i det läget agera enligt den linjen som Ebba Bush Thor förespråkar måste de inse att den majoritet de använder för att ta makten är den majoritet de ska regera med stöd av.

– Vi behöver inte ens skrapa på ytan längre, ännu en gång visar SD sitt rätta ansikte. Återigen ställer de grupper mot varandra på ett osmakligt sätt. Vårt samhälle behöver inte mer splittring. Såväl kyrkovalet som valen nästa år kommer att bli val om anständighet och om ett samhälle som ska hålla ihop, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf. Expressen

Annie Lööfs avståndstagande är välkommet. Det vore också klädsamt att Lööf samtidigt deklarerar sitt avståndstagande från Ebba Bush Thors tanke om att ta makten med hjälp av Åkesson, Karlsson och resten av deras muntra gäng.

Peter Johansson/Efter Arbetet