Bind inte försvaret vid USA

Förövning på ledningsregementet inför Aurora. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten/Combat camera

Att återinföra värnplikten är bra och att öva och stärka det svenska försvaret är också bra. Men att binda det vid USA är en dumhet, skriver Lars Borghem i detta debattinlägg med anledning av militärövningen Aurora 17 och en nyutkommen bok  In The Shadows of the American Century av Alfred McCoy.

Aurora 17, militärövningen i Sverige 100 år efter den ryska revolutionen, innebär att USA har lyckats binda Sverige ytterligare närmare sig, i försöken efter andra världskriget att ringa in först Sovjetunionen och Kina och nu Ryssland.

Sovjetunionen gick under i försöken att dominera landmassan Asien och östra Europa. Med ockupationen av Afghanistan, uppmuntrad av USA, påbörjades det sovjetiska imperiets undergång.

Zbigniew Brzezinski, säkerhetspolitisk rådgivare till Jimmy Carter och arkitekten bakom det amerikanska stödet till islamister i Afghanistan som bekämpade de sovjetiska ockupanterna, fick många år senare frågan om det var värt det med tanke på all terrorism i världen som blev resultatet. Det viktigaste var att Sovjetunionen gick under, svarade han. Några invändningar?

Men när började det amerikanska imperiets nedgång? I en nyutkommen bok, In The Shadows of the American Century, försöker Alfred McCoy besvara frågan. Efter 9/11 har USA gjort samma misstag som Sovjetunionen, först genom att attackera Afghanistan på hösten 2001 och Irak 2003. Kriget i Afghanistan har pågått i 16 år nu och USA kommer inte att vinna det kriget heller.

I Irak har resultatet blivit att Irans inflytande har ökat jämfört med före det amerikanska anfallet och i Syrien har det amerikanska stödet till grupper närstående till de som anföll de två tornen och Pentagon den 11 september 2001, avslutats av president Trump. Assad, Ryssland och Iran har vunnit inflytande och Saudiarabien, Israel och USA har förlorat, även om USA genom att stödja kurdiska styrkor i strider mot IS förmodligen kommer att ha kvar en närvaro i Syrien.

Medan USA har byggt militärbaser (man hade år 2015 ca 800 i 80 olika länder) runt Kina och Ryssland har Kina byggt en militärbas i Djibouti och flyttat fram sina positioner i Sydkinesiska havet, men framförallt bygger man infrastruktur med vägar, järnvägar och ledningar för gas och olja som sträcker sig från Kina till Västeuropa och Afrika.

McCoy analyserar de brittiska och de franska imperierna och finner att innan de upplöstes så stödde de lokala despoter och auktoritära ledare på ett sätt som gick emot de värderingar som officiellt bar upp imperierna. Likheterna med USA är slående. Sedan andra världskriget har USA hjälpt till att störta demokratiska regeringar, mördat tusentals lokala politiska ledare som inte gått i USA:s ledband och tillsatt despoter som överglänser allt som Sovjetunionen och senare Ryssland ägnat sig åt. Men ett tecken på att imperiet är på nedgång är också att ledare som Duterte i Filippinerna eller al-Sisi i Egypten, nu vågar spela ut USA mot Kina eller Ryssland.

Den omfattande tortyren som fransmännen genomförde i Algeriet och engelsmännen i Kenya och andra afrikanska länder, har sin motsvarighet i den amerikanska tortyren som tog verklig fart under president Bush. Obama kanske förhindrade en omfattande fortsatt användning av tortyr men han gjorde ingenting för att straffa dem som i CIA eller Pentagon stött den, och både Trump och hans chef för CIA, Pompeo, är principiella anhängare av tortyr. Det finns genomlysningar av frågan i utskott i den amerikanska kongressen men egentligen ingen offentlig debatt.

En stor del av den amerikanska allmänheten är okunnig om de amerikanska övergreppen och har fortfarande en idealiserad bild av sitt eget land. De förstår inte varför många i andra länder inte tycker om den aggressiva sidan av USA, därför att själva känner de inte till den.

Jag har just tittat på minnesceremonin vid Pentagon, 16 år efter 9/11. BBC har direktsänt försvarsminister James Mattis och president Trumps tal, från ett tidigare imperium till ett snart före detta. Här finns allt som är bra och dåligt med USA: sentimentaliteten och det varma hjärtat men också hyckleriet som alla deltar i utan att skämmas.

Den idealiserade bilden av USA delar de flesta amerikaner f.ö. med många svenskar. Peter Hultqvist kanske tror på den bild av världen han beskrev i sitt tal vid Johns Hopkins University i maj i år och i kommentarer till Aurora 17-övningen. Men det är en bild som kommer att krackelera medan vi ser det amerikanska imperiet falla sönder, förhoppningsvis utan större krig. Att återinföra värnplikten är bra och att öva och stärka det svenska försvaret är också bra. Men att binda det vid USA är en dumhet.

Lars Borghem