Moderaterna kaos fortsätter – Riksdagsledamoten Reslow från Malmö flyr till SD

Patrick Reslow (SD), fd (M) Foto: Riksdagen

Efter mångåriga interna bråk och stridigheter lämnade Patrick Reslow sitt uppdrag som kretsordförande för moderaterna i Malmö. Idag lämnar han moderaterna för att ansluta sig till SD.

Reslows partikamrater reagerar hårt på Reslows besked om att han ämnar behålla sin riksdagsplats. Skånemoderaternas distriktsordförande Lars-Ingvar Ljungman kommentarer avhoppet i Aftonbladet.

– Han har fått en riksdagsplats på grund av att han har stått på en moderat valsedel och har blivit vald av ett stort antal moderata väljare. Jag menar att han har en moralisk skyldighet att faktiskt lämna sin plats och släppa fram en ny moderat riksdagsledamot. AB

Från moderat håll är det tyst. Vare sig partisekreteraren Tomas Tobé, ordförande Anna Kinberg Batra eller den hord av kommunikatörer som i vanliga fall har högljudda åsikter om allt och inget, har något att säga när en riksdagsledamot från rikets tredje stad lämnar partiet.

Den moderate Expressenjournalisten K-G Bergström antyder att avhoppet kan motiveras av ”krasst egoistiska motiv”. Reslow säkrar på detta sätt sin riksdagsplats i en tid när hans parti befinner sig i fritt fall.

Moderaternas förre partisekreterare Kent Persson säger på Twitter att ”en anständig borgerlighet samarbetar inte med SD”. Frågan är om det finns någon anständig borgerlighet kvar.

Patrick Reslow är ledamot av Sveriges riksdag, han är ledamot av Malmö kommunfullmäktige och han är ledamot, tillika andre vice ordförande av Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, där han fram tills idag var moderaternas gruppledare. Han är även ersättare i kommunförbundet Skåne. Patrick Reslow är kanske inte en rikskänd politiker, men det är en moderat tungviktare i rikets tredje stad som nu flyr det moderata fältet.

Malmömoderaterna har under många år varit drabbade av interna stridigheter och ingen vet om Reslows avhopp utgör kulmen eller om det bara är ett andetag inför striden om positionerna inför 2018 års val.

Efter att Patrick Reslow i våras avböjde omval till posten som kretsordförande valdes Peter Ollén till ny ordförande. Idag kanske han ångrar att han sade ja när telefonen ringde. Han ska inte bara hantera chocken och efterdyningarna av Reslows avhopp, han skall även leda det sargade partiet i 2018 års valrörelse och göra sitt bästa för att förhindra att partiet inte sliter sig självt i småbitar under kampen om posterna.

Jag avundas honom inte.

Peter Johansson/Efter Arbetet