När Bert Karlsson blev fanbärare i kampen mot ekonomisk brottslighet

plastic_soldiers_28229I mitten av mars uppgav Göteborgsposten, GP, att Bert Karlsson dömts för bokföringsbrott. Årsredovisningen hade lämnats in för sent, och en privatperson hade anmält Karlsson.

De flesta andra personer hade låtit det stanna vid några svordomar och sett till att i fortsättningen följa lagen, men Bert Karlsson vore inte Bert Karlsson om han gjorde det så lätt för sig. Han säger till SkövdeNyheter att han avser att personligen stämma alla bolag i Sverige som lämnat in sin årsredovisning för sent.

— Jag skiter i det, det är inte företagen jag är ute efter, det är statens dumma regelverk. Anmäler man alla kommer rättssystemet att haverera. De klarar inte 15 000 anmälningar. Men anmäls det så måste de ju göra någonting. Jag ska göra det omöjligt för myndigheten att hantera. Det ska bli intressant att se hur det går, säger Bert Karlsson. SN

Vad Bert Karlsson försöker göra en slags analog DDos-attack mot Ekobrottsmyndigheten, dvs att överlasta systemet med fler arbetsuppgifter än det klarar av och få det att bryta ihop.

Med facit i hand kan vi säga att det gick sådär.

Karlsson anmälde 1 500 företag i Västra Götaland, SLT skriver att myndigheten anställde ytterligare två personer och gick igenom anmälningarna.

Övriga drygt 20 procent av bolagen kommer att utredas. Kammaråklagaren räknar med att drygt två tredjedelar av de fallen sedan går vidare.

— Det handlar om någonstans runt 200 ärenden som det i slutänden kan bli lagföring på, säger Carl Bergström. SLT

Sammanfattningsvis kan Efter Arbetet konstatera att Bert Karlsson startade som en slags antimyndighetsanarkistaktivist och slutade som en fanbärare i kampen mot ekonomisk brottslighet.

Så det kan bli…

Peter Johansson/Efter Arbetet