Terroristens mål är att terrorisera

Flygfoto av Manchester Bild: Daniel Nisbet

Denna gång var det Manchester som drabbades. En explosion i samband med en spelning av Ariana Grande. I nuläget rapporterar media om 22 döda och en 50-tal skadade. Det finns inga bekräftade uppgifter om att detta skulle vara ett terrorattentat, men den brittiska polisen utreder explosionen som om det vore ett terrorattentat. Det går även rykten om att en ensam självmordsbombare skall ha hittats, men just nu vet ingen riktigt vad som hänt. Ariana Grande är en artist som attraherar en ung publik, så det fanns många unga besökare på konserten.

Jag har läst mer än en kommentar där på sociala medier skribenten frågar ”Hur kan någon attackera ett evenemang med så många barn”. Det korrekta svaret är lika kusligt som logiskt – ”just därför”. Vi måste inse att syftet med terror är att terrorisera, vilket innebär att attacker mot barn eller gamla utifrån terroristens perspektiv är effektivt.

Terrorforskaren Hans Brun säger till Aftonbladet att ”konsertlokaler är enkla mål eftersom många människor är i omlopp” och han har rätt. Alla öppna platser där det finns mycket folk samlade är en potentiell måltavla. Vi talar om konserter, sportarrangemang, stadsfestivaler, kollektivtrafik, gågator, badstränder, köpcenter.

Jag tillsammans med 20 000 andra var på fotboll i söndags. 20 minuter innan match ringlade köerna långa utanför Malmö stadion, efter match skall samtliga ta sig hem via fötterna, buss, bil eller cykel. Vi kan försöka kontrollera själva arenan, men området runtomkring är i princip omöjligt att skydda.

En terrororganisation kan aldrig besegra en nation, men de kan terrorisera dess medborgare. Det viktiga är att inse att vi själva väljer hur vi ska reagera på hotet.

Jag kommer att fortsätta att gå på fotboll och jag kommer att besöka den konsert jag önskar. I samma stund som väljer bort ett arrangemang av rädsla för terrorattacker vinner terroristerna.

Peter Johansson/Efter Arbetet