Drevet mot Tomas Tobé kommer inifrån moderaterna

Tomas Tobe
Tomas Tobé (m) Bild: Riksdagen

Moderaternas partisekreterare ligger pyrt till. Under de senaste dagarna har det haglat avslöjanden om hur Tobé har hanterat bonuspoäng på sitt SJ-kort.

Tobé har bytt bonuspoäng mot en liten flaska vin och han har använt sagda poäng för att köpa en resa till en närstående. Allt i strid mot riksdagens regler.

Är det då en slump att detta avslöjande kommer i ett läge där moderaterna rasar i opinionen och partiledaren Anna Kinberg Batra är ifrågasatt?

Det är mer än sannolikt att läckan till pressen kommer inifrån moderaterna. Som partisekreterare är Tobé ansvarig för moderaternas prekära situation och den kritik som riktas mot partiledaren träffar även honom. Som partisekreterare är hans position svagare än partiledarens, men ändå tillräckligt stark för att vara ett effektivt bondeoffer.

Det är svårt att hitta denna typ av uppgifter på måfå och det är troligt att någon har tipsat media. Någon som känner Tomas Tobé och vet hur han har hanterat bonuspoäng har helt enkelt utnyttjat situationen.

Antingen är det någon som vill sänka Anna Kinberg Batra och ser Tobé som ett första steg, men det kan också vara någon i kretsen kring Kinberg Batra som på detta sätt tvingar Tomas Tobé att avgå och ger AKB en möjlighet att röra om i grytan.

Idag slänger Expressen ur sig glosor såsom ”åklagare” och ”anmälan”, Kinberg Batra har fortfarande förtroende för Tobé, men det betyder föga.

Vad som kommer att hända nu är mer eller mindre ödesbestämt. Media kommer att begära ut allt som Tomas Tobé har vidrört och rubbet kommer att nagelfaras minutiöst. Eftersom ingen är perfekt kommer fler felaktigheter att hittas och nya artiklar kommer att skrivas. Drevet går och Tomas Tobé är villebrådet i sökarljuset.

Mitt tips är att Tomas Tobé avgår på egen begäran innan mars månads utgång.

Vem vill efterträda honom?

Peter Johansson/Efter Arbetet