Blir Hanif Bali moderaternas näste partisekreterare?

Efter det famösa utspel om Sverigedemokraterna, vilket inspirerade moderaterna i

Hanif Bali
Foto: Riksdagen

Hässleholm att bygga en ny allians duggar spekulationerna om Anna Kinberg Batras efterträdare tätt. En klassisk sista desperat åtgärd för en ifrågasatt ledare är att sparka sin högra hand. Det är ungefär samma sätt att tänkande som får en krisande idrottsförening att sparka tränaren. Partipolitikens motsvarighet till tränaren är partisekreteraren, i moderaternas fall Tomas Tobé.

Under senare tid har moderaternas partisekreterare varit lite grand av en katapultstol och rekryteringarna sedan Sven-Otto Littorins glansdagar har inte alla gånger varit speciellt lyckade.

  • 2003-2006         Sven-Otto Littorin
  • 2006-2010         Per Schlingmann
  • 2010-2012         Sofia Arkelsten
  • 2012-2015         Kent Persson
  • 2015-                  Tomas Tobé

En partisekreterare är aldrig en lätt rekrytering och en rekrytering i nuvarande prekära läge är hart när omöjligt. En ny partiledare brukar vilja utse sin egen partisekreterare, vilket innebär att den person som skulle ta över efter Tobé knyter sin politiska framtid till Anna Kinberg Batras.

Det skulle förvåna mig å det allra väldigaste om inte Anna Kinberg Batra försöker med ett sista desperat byte på partisekreterarposten för att slippa nesan att avgå som ledare för att parti i fritt fall. Frågan är då vem de skall välja som Tobés efterträdare. Vad moderaterna söker är en kraft som måste

  1. Ha samma känsla för politisk strategi som Sven-Otto Littorin,
  2. Besitta Per Schlingmanns förmåga att formulera politiska budskap
  3. Vara villig att knyta sin politiska framtid till en person som med stor sannolikhet kommer att anses som en moderaternas mest misslyckade partiledare.

Moderaterna får vara glada om de får någon som kan motsvara punkt tre. Varför inte ta Riksdagsledamoten Hanif Bali, även känd som ”sluggern från Solna”?

Hanif långfinger bak

En person för samtiden…

Peter Johansson/Efter Arbetet