Johan Norberg – högermannen som hyllar svartjobb

I efterdyningarna till Ygemans besök i Malmö begår högermannen Johan Norberg artikel i Sydsvenskans kulturdel. Norberg har ett förflutet i Timbro och har också band till Cato Institute som grundades av bland andra Charles Koch. Norbergs artikel stoltserar med rubriken ”Gudskelov för svarta marknaden”.

Vad vi har är alltså en av svensk borgerlighets mer uppburna ideologer som helt ogenerat omfamnar ekonomisk brottslighet. Kan tyckas lite märkligt med tanke på att högern traditionellt brukar värna lag & ordning.

Norbergs motiv till att han ger ekonomisk brottslighet en bastant björnkram är helt enkelt att han milt sagt ogillar LO, dess medlemsförbund och de kollektivavtal de tecknat. Svartjobben motverkar avtalen och håller LO på mattan.

Att svartjobb göder organiserad brottslighet och urholkar skattebasen är för en högerman som Norberg i sammanhanget oviktigt, eftersom LO skall hållas kort. Det enkla faktum att skatt och sociala avgifter betalar för ”småsaker” såsom skola, vård, pensioner och det försvar som högern i andra sammanhang brukar värna är ingenting som Norberg ens funderar över i artikeln. Jag måste fråga mig om det korrupta Greklands skattemoral måhända är ett föredöme för Norberg.

En del av mig är trots allt tacksam över att Norberg drar fram högerns inställning till ekonomisk brottslighet i ljuset. Den kan lite brutalt sammanfattas som ”Eftersom skatt är stöld är skattefusk egentligen inget brott att prioritera”.

Det är inte alltid vackert när mannen bakom skynket dras fram i ljuset, men det är alltid lärorikt.

Peter Johansson/Efter Arbetet