Tänker den på Ygeman skällande vänstern även ta sig en tugga av facket och Fair Trade?

Skärmdump HFR-facket

När Anders Ygeman besökte Malmö i måndags pekade han på problemen med den svarta ekonomin. Ygeman pekade på att fler samhällsorgan än polisen är effektiva när det gäller att bekämpa organiserad brottslighet. Vi talar om skattemyndigheterna, kronofogden, lokala myndigheter för miljö och hälsoskydd etc.

Ygeman betonade också att vi alla har ett ansvar för våra handlingar. Att vi faktiskt måste inse att den extremt billiga frisören på hörnan sannolikt inte redovisar alla inkomster till skattemyndigheterna eller att krogen med den ack så billiga ölen förmodligen betalar ut en del av lönerna svart. Att konsumera svarta tjänster och varor göder per definition organiserad brottslighet.

Den Vita-jobb-modell som Malmö kommun tillämpar syftar till att säkerställa att de kommunala leverantörerna sköter sig utifrån vad lagen anger och betalar ut avtalsenliga löner. På det sättet arbetar jag för att mina skattepengar används på ett sätt som överensstämmer med mina värderingar, men jag har också ett ansvar för mina personliga val.

Hotell och restaurangfacket kör kampanjen Schysta villkor, de ger via hemsida och app ger vägledning till krogar som har kollektivavtal. Rättvis handel samt val av ekologiska varor handlar också om de val vi gör som konsument. En annan dimension är de som av politiska/etiska skäl väljer bort köttprodukter till förmån för en kost baserad på produkter från växtriket eller de som vägrar köpa päls.

Ygemans enkla påpekande om det personliga ansvaret fick delar av vänstern att explodera jag och fattar inte varför.

Peter Johansson/Efter Arbetet