Bali skickar upp blåbruna testballonger

Foto: Riksdagen

Med tanke på hur moderaternas partikamrater i Norge och Danmark har hanterat SD:s partikollegor är gårdagens testballong från den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali ingen överraskning.

Under onsdagskvällen besöker riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ”Bara Politik” i Expressen TV – och öppnar upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, till exempel migrationspolitiken, säger Hanif Bali. Expressen

I Norge regerar det konservativa högerpartiet Höyre i koalition med främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Den norska tregeringen är en minoritetsregering som leds av Erna Solberg, men accepteras av Kristelig Folkeparti och det socialliberala Venstre.

Visserligen är Hanif Bali moderaternas egen frifräsande Gossen Ruda, men jag tror inte att han skulle göra ovanstående utspel utan att fått godkänt av Ulf Kristersson eller den moderate partisekreteraren Gunnar Strömmer.

I den senaste partiledardebatten avstod den moderate partiledare att ta replik på Jimmie Åkesson, vilket resulterade att Liberalernas partiledare Jan Björklund frankt förklarade att han var ”besviken på att Ulf Kristersson inte tar repliker på Jimmie Åkesson”.

Det är tydligt att Moderaterna planerar för ett politiskt landskap där Kristersson flyttar in i Rosenbad med stöd av Sverigedemokraterna. Frågan är vilket politiskt pris han blir tvungen att betala till SD och om L likt sina norska kollegor har mage att svälja det.

Björklund måste ge besked innan väljarna stiger in i vallokalerna.

Peter Johansson, Efter Arbetet