Ta av Svenska akademien Nobelpriset

Foto: Hansbaer Wikimedia Commons

I december skall Nobelprisen delas ut. Pristagaren i litteratur skall utses av Svenska Akademien. Jag har lite svårt att se hur gänget som är kvar skall kunna genomföra ett seriöst urval, men de kan alltid lägga alla namnen i en hatt och dra ett.

Svenska akademien är måhända något stort inom det svenska litterärkulturindustriella komplexet, men utifrån ett större perspektiv fyller akademien endast en funktion, nämligen att dela ut Nobelpriset i litteratur.

Nobelpriset i litteratur är den stora orsaken till att så många utanför den litterära världen bryr sig om Svenska Akademiens väl och ve. Varför inte låta någon annan utse litteraturpristagaren och sedan kan den självutnämnda litterära eliten slåss i sin sandlåda.

Nobelpriset är för stort för att fortsätta överlåtas till denna församling.

Peter Johansson/Efter Arbetet