Det är nog Annie Lööf som ska skämmas…

Annie_Lööf Centerpartiet (official)

Idag kan man i flera tidningar läsa att centerledaren Annie Lööf tycker att statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson borde skämmas med anledning av uttalanden om arbetskraftsinvandring.

Vad är det då de båda har sagt? Jo, att det inte är rimligt att ha arbetskraftsinvandring till yrken där det finns arbetskraft att tillgå i landet.

”Givet att vi har många nyanlända som måste komma i arbete så ser jag inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter som arbetskraftsinvandring”. Sa exempelvis finansminister Magdalena Andersson.

Inte minst de som vill att Sverige fortsatt ska ha en human och generös asylpolitik har anledning att hålla med. Lyckas inte integrationen kommer stödet för en sådan politik att bli allt svagare.

Till bakgrunden hör att högeralliansen 2008 med stöd av Miljöpartiet införde nya, mycket liberala regler för arbetskraftsinvandring. Som i princip innebär att arbetsgivare själva kan ta in arbetskraft, utan att det prövas om det redan finns personer i landet som kan ta jobben.

I spåren av denna avreglering uppstod naturligtvis handel med arbetsgivarintyg, människohandel, fusk och rent kriminell verksamhet, där den importerade arbetskraften grovt utnyttjades.

Vill man slå vakt om en human asylpolitik får heller inte enligt min mening skyddsbehovet blandas ihop med Sveriges eventuella arbetskraftsbehov, det vill säga med arbetskraftsinvandring. Det är inte rimligt att av två personer med samma skyddsbehov, kan den ene utvisas medan den andre som lyckats få löfte om ett jobb får stanna.

Ett alternativ är naturligtvis att säga att vi har öppna gränser och att djungelns, det vill säga marknadens lagar får råda rakt av. Men det vill väl inte ens de mest flummiga inom Centerpartiet, som förvisso inte bryr sig särskilt mycket om kollektivavtal och arbetsrätt.

Frågan är om det inte är Annie Lööf som ska skämmas? Antingen har hon inte, efter alla dessa år i riksdagen förstått att skilja på asylpolitik och arbetskraftsinvandring eller förstå hur arbetsmarknaden fungerar. Eller så låtsas hon medvetet inte förstå för att försöka ta billiga poäng. Det senare har hon praktiserat tidigare.

För någon vecka sedan gjorde hon poäng av ett uttalande av Stefan Löfven om landsbygdspolitiken. Detta genom att stympa och medvetet misstolka. ”I Löfvens värld finns landsbygden för storstadsborna”, twittrade hon med anledning av ett ironiskt och skämtsamt uttalande på en presskonferens om att det är viktigt att landsbygden lever ”inte minst när storstadsbor ska åka ut och kanske koppla av på landsbygden”.

Och Lööf gick på. ”… ett anmärkningsvärt synsätt från (S) och statsministern. En stenhård vänsterkrok mot stora delar av Sveriges befolkning”, skrev Lööf på fullt allvar.

Hon borde skämmas. Och läsa på i största allmänhet.

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet