Alabama gav Trump en näsknäpp

Trump i bluffartagen. Foto Gage Skidmore

Att en demokrat vinner ett senatsval i Alabama ansågs fram tills igår vara lika sannolikt som att socialdemokraterna skulle ta makten i Vellinge. Demokraten Doug Jones besegrade sin republikanske motståndare Roy Moore och kommer att bli en av två senatorer från Alabama.

Nästa år är det kongressval i USA. Senatorerna väljs på sex år och en tredjedel skall väljas om 2018. Representanthusets samtliga ledamöter ställer sina platser på spel. Innan det egentliga valet sker skall partierna utse sina kandidater i primärval och i ljuset av resultatet i Alabama har republikerna skäl att känna oro.

I primärvalet stöttade det republikanska partietablissemanget Luther Strange, men Strange besegrades av Roy Moore, som hade Trumps förre rådgivare Steve Bannon och kraften i hans mediesajt Breitbart på sin sida. Bannon och Breitbart var uppenbarligen en tillgång i det republikanska primärvalet, men när Alabamas väljare gick till urnorna vände de ryggen till. Valdeltagandet var dessutom lågt, även för att vara USA.

Republikanerna förlorade inte valet i Alabama därför att delstaten plötsligt har blivit liberal. Vad som hände var att partiet i primärvalet utsåg en kandidat som även i de trogna väljarnas ögon var oacceptabel. Väldigt få av dessa trogna valde att rösta demokratiskt, men många av dem valde soffan istället för valurnan.

Om Breitbarthögern har fortsatta framgångar i de republikanska primärvalen finns en klar risk att republikanerna nästa höst står med en räcka kandidater som vare sig förmår att entusiasmera de lokala partiarbetarna eller få de vanligtvis trogna kärnväljarna att gå och rösta.

Republikerna har en hel del att fundera på.

Peter Johansson/Efter Arbetet