En man som heter Ulf

Maktbalansen

I skuggan av Bokmässan, nazistdemonstrationer i Göteborg och Centerstämma i Malmö har moderaterna valt ny partiordförande. De har valt en man som heter Ulf. De behåller sin politik och sitt övriga ledargarnityr, men de ersätter en kvinna som heter Anna med en man vid namn Ulf.

Ulf har ett långt och digert förflutet som moderat toppolitiker.

Under sin tid som kommunpolitiker i Stockholm sålde han stockholmarnas gemensamma egendom för reapris. 26 000 lägenheter såldes ut till underpriser. Han avyttrade även ett antal äldreboenden, förskolor och hemtjänst.

Bland annat slumpades hemtjänsterna i Hagsätra och Rågsved bort till ett pris av 69 500 kronor. Samma verksamhet hade i kommunens regi året innan gått med 2,7 miljoner kronor i överskott. Ett annat exempel är de 18 förskoleavdelningar i Årsta som 2007 såldes ut till ett pris av 634 650 kronor. De nya ägarna kunde under de efterföljande 20 månaderna ta ut 9,4 miljoner i vinster, styrelsearvoden med mera. Detta är bara två av många exempel. Expressen

2010 flyttade Ulf in i en lägenhet ursprungligen avsedd för utsatta kvinnor, av någon anledning ansåg Ersta Diakoni att Ulfs behov var större.

Ulfs företrädare Anna, körde sitt parti mot botten genom att öppna dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Ulf hade inget att säga om den öppningen, vilket är naturligt. I grund och botten har Ulf samma inställning som Anna gentemot Sverigedemokraterna.

Är Ulf sugen på att bilda regering i ett läge där hans Allians blir mindre än summan av de rödgröna partierna, tvingas han gå med mössan i hand till Åkesson. Att han sprider en tjockare dimma än vad Bajens bengalbrännare mäktar med förändrar inte landets läge.

Moderaterna har bytt ut en kvinna, Anna Kinberg Batra, mot en man, Ulf Kristersson, låter allt annat vara lika och hoppas att allt ska lösa sig.

Ulf är ju trots sitt bagage en kommunikativ man som talar långsamt och tydligt.

Räcker inte det?

Peter Johansson/Efter Arbetet