Den nye oppositionsledaren

Jimmie Åkesson, (SD) Foto: Riksdagen

Idag, tisdagen 19 september röstade den svenska riksdagen huruvida statsrådet Peter Hultqvist har församlingens förtroende. Som väntat visade det sig att församlingen i allra högsta grad hade förtroende för Hultqvist. Ledamöterna från det som i vissa kretsar benämns som det blåbruna blocket, dvs M, KD & SD stod bakom misstroendeförklaringen och var de enda som röstade ja.

Sedan C & L för någon vecka sedan deklarerade att det inte skulle stödja misstroendeförklaringen var utgången given.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson menar att misstroendet styrs av rent partipolitiska skäl.

– När det gäller M finns det en kritik inom partiet att man inte varit tillräckligt hård i sin opposition mot regeringen. Man vill visa väljarna att man är lika hårda i oppositionen som Sverigedemokraterna.
– För KD är det lite samma sak. Det var dessutom de som drev frågan hårdast i somras genom riksdagsledamoten Mikael Oscarsson. Jag tror att M, KD och SD framför allt driver frågan av politiska själv snarare än av juridiska skäl. SvT

Jag tror det ligger mycket sanning i Knutssons analys. Moderaterna använder ett av riksdagens starkaste konstitutionella verktyg i syfte att hålla lugnt i sitt eget hus. KD vill hitta något sätt att motivera sin existens.

Vad varken M eller KD verkar inse är att partierna genom att mäta sitt agerande gentemot SD, även ger SD rollen som det blåbruna blockets ledare.

Bra jobbat…

Peter Johansson/Efter Arbetet