Högerns förakt för pensionärerna förvånar … eller?

Foto: Tiia Monto

Regeringen förslår i höstbudgeten att taket för bostadstilläggen höjs från 5 000 till 5 600 kronor i månaden. Det låter lite tekniskt men vad det innebär är att de pensionärer som har lägst pension får mer pengar att röra sig med. 290 000 pensionärer (75% kvinnor) med låga pensioner kommer att få del av höjningen.

För en ogift pensionär som enbart har garantipension och en boendekostnad på 5600 kronor i månaden innebär förslaget 470 kronor mer i månaden Källa: Regeringskansliet

Regeringen Reinfeldt införde ett antal jobbskatteavdrag som skapade en skatteklyfta mellan de som jobbar idag och de som jobbade igår. Konsekvensen blev att en pensionär betalade mer skatt är en löntagare med motsvarande lön. Pensionärsorganisationerna med PRO i spetsen har sedan länge krävt ”Rättvis skatt” dvs att lön och pension ska beskattas lika.

I årets höstbudget sänks skatten för 75 procent av pensionärerna. Skatteklyftan tas bort helt och hållet för pensionärer med en pension upp till 17 000 kronor i månaden.

Vilken är då borgerlighetens reaktion på dessa satsningar på våra äldre?

Centern skriver på Expressen debatt att ”Regeringen slarvar bort högkonjunkturen”. Smaka på den. Att satsa på fattigpensionärer är att ”slarva bort”.

Liberalernas talesperson i ekonomiska frågor, riksdagsledamoten Mats Persson anser att satsningen på fattiga pensionärer är ”Valfläsk”, dvs en satsning politiker inte gör för att de tror på politiken, utan för att köpa röster.

På sociala medier sprider Moderata Ungdomsförbundets vice ordförande Andre Assarsson en bild som föreställer en person som skottar sedlar i eld. Moderaternas blivande partiledare Ulf Kristersson, kallar satsningar på fattiga äldre ”Bortslösad”.

Kristdemokraternas talesperson i ekonomiska frågor Jakob Forssmed, även han riksdagsledamot, kallar förslagen ”smågodispolitik”. Jag tvivlar på att fattigpensionärerna kommer att köpa smågodis när de får mer pengar i plånboken, snarare mat och kläder, men om någon skulle köpa en påse smågodis kommer inte jag att missunna dem det.

Kristdemokraterna slår dessutom rekord i hyckleri när de slår på stora trumman och förklarar att i deras budget skall minsann skattegapet vara avskaffat från och med januari 2018. KD förtränger på ett bekvämt sätt att de var med och införde denna orättvisa skatt. Inte ett knyst till protest hördes från KD-håll på den tiden då KD ägde några ministertaburetter.

Borgerlighetens reaktioner på regeringens satsningar på fattigpensionärer kan sammanfattas med ett ord.

Förakt!

När de med invektiven, ”Slarvar”, ”Valfläsk”, ”Bortslösad” och ”Smågodispolitik” avfärdar regeringens satsningar på våra äldre visar de det allra djupaste förakt för de personer som under ett långt strävsamt liv byggde upp Sverige.

Peter Johansson/Efter Arbetet