Moderaten Fjellner vill sparka obekväma journalister

Skärmdump från Ekot på Twitter

Moderaten Christofer Fjellner är en mycket arg man, vilket är hans fulla rättighet. Han har åsikter om public service, vilket även det är hans fulla rättighet. Han propagerar för att journalister som i hans tycke producerar dåliga inslag skall sparkas från sitt jobb, vilket även det faller inom ramen för yttrandefriheten. Christofer Fjellner är även ledamot av EU-parlamentet, vilket ger honom avsevärd makt över svensk och europeisk lagstiftning, vilket gör att hans syn på journalistikens villkor blir mer än något problematisk.

Fjellner är Putin
Fjellner på Twitter

Orsaken till Fjellners ilska är bilden överst i artikeln som ursprungligen publicerades av Ekot. Det är ett urval ur moderate partiledarkandidaten Ulf Kristerssons politiska meritförteckning. Jag kan medge att Ekot inte har en producerat en fullständig CV över Kristerssons politiska liv utan fokuserat på de negativa delarna. Å andra sidan är det vad media i allmänhet gör när de skriver om politiker. De skriver om vad som gick fel och inte vad som fungerade. Medias roll är att granska politikers missgrepp, inte skriva hyllningsartiklar.

Om det hade varit så att Ekot hade ljugit i sin artikel hade jag förstått Fjellners ilska, men ingen i det moderata lägret har förnekat sanningshalten i Ekots uppräkning. SvT har ett inslag med några av de uppräknade händelserna. Om moderaterna väljer en partiledare med Kristerssons bagage måste de räkna med att det uppmärksammas.

I USA har president Trump utsett media till sin huvudfiende. Pressfriheten i Ryssland är icke existerande och i Polen stryps Public service mer och mer. Björn Söder (SD) uttrycker förståelse för den polska regeringens agerande.

Vilken är Fjellners och övriga moderaters principiella syn på journalistikens villkor i allmänhet och på Public Service i synnerhet? Anser de att journalister ska sparkas för att de gör ett inslag som visserligen är hårt vinklat, men i grunden sant?

Kommer svenska moderater att utse svenska media till huvudmotståndare i det kommande valet eller kommer de att respektera journalistikens frihet och därmed värna demokratin?

Fjellner och övriga moderater måste inse att Ekot genom att dra fram Ulf Kristerssons skelett ur garderoben gör exakt vad de ska göra. Om inte moderaterna klarar av att hantera Kristersson politiska bagage får de välja en annan partiledare.

Peter Johansson/Efter Arbetet