Kina visar USA vem som bestämmer

Trump i bluffartagen. Foto Gage Skidmore

– Problemet på halvön måste lösas på fredlig väg. Kina kommer aldrig att tillåta kaos och krig på halvön. AB

Kärnvapen är i första hand inte ett militärt vapen utan ett politiskt. Anders Lindberg ger i AB en korrekt beskrivning hur terrorbalans med hjälp av kärnvapen fungerar. Konsekvensen blir att USA:s militära makt är oanvändbar. USA har kapacitet att förvandla Nordkorea till världens största parkeringsplats, men de kan inte förhindra Nordkorea att i en sista akt av trots förstöra Seoul och Tokyo. Nordkorea är numera inte bara en kärnvapenmakt, utan även en kärnvapenmakt med missilkapacitet. Det är ett faktum resten av världen måste lära sig att leva med.

När USA står i FN och yttrar att ”Han ber om krig” är det bara ord. USA kan hota, Trump kan twittra tills hans hår blir blått, men en kärnvapenmakt med tillhörande missiler vet att krigshoten bara är hot.

USA hotar vidare med att stoppa all handel med länder som gör affärer med Nordkorea. Ytterligare ett tomt hot. Ett 100-tal länder har någon form av handelsutbyte med Nordkorea, bland dem Indien, Pakistan, Mexico, Brasilien, Chile, Saudiarabien samt Kina och Frankrike.

Skulle Trump införa sanktioner mot franska företag skapar han ett handelskrig mellan USA och EU. Det blir även lite komplicerat att med ena handen utsätta kinesiska företag för ett embargo, medan den andra skall övertyga kinesiska staten att de båda länderna skall samarbeta gentemot Nordkorea. Sen har vi Indien, Pakistan, Brasilien och Saudiarabien. Är USA verkligen beredda att skapa ett handelskrig med resten av världen?

USA är trots hårda ord maktlöst. Den enda nation som kan utöva någon form av kontroll över Nordkorea är Kina.

Kina och Ryssland har i ett gemensamt uttalande krävt att Nordkorea stänger sina kärnvapen- och robotprogram, men de kräver även att USA avstår från militära övningar i japanska havet, samt att USA inte förstärker Sydkoreas luftförsvar.

I det kravet finns ett illa dolt budskap. Budskapet från Kina är att man kan tvinga Nordkorea att avsluta sina program, eller i vilket fall skala ner dem, men priset är att USA minskar sin närvaro i Asien och låter Kina kliva fram.

Jag bedömer att det inte dröjer speciellt länge innan vi får se bilder av kinesiska ledare tillsammans med ledare från Japan och Sydkorea.

Ingen vet riktigt hur detta kommer att sluta. Världen har två till synes impulsiva, provokativa hetsporrar som försöker stirra ner varandra, men en sak är klar. USA:s roll som den enda globala supermakten är över.

Maktbalansen i världen skiftade just från Väst till Öst.

Peter Johansson/Efter Arbetet