USA styr inte svensk utrikespolitik – säg nej till kärnvapen

Donald Trump installationstalar. Foto: U.S. Marine Corps Lance Cpl. Cristian L. Ricardo

Sveriges försvarsminister har enligt uppgifter i media emottaget ett hemligstämplat brev från sin kollega i Väst, Jim Mattis, där Mattis varnar Sverige för att underteckna en FN-konvention mot kärnvapen.

Mattis skriver även att ”USA rent diplomatiskt inte lägger sig i vilket beslut Sverige fattar”. Eftersom Mattis har skrivit ett brev till den svenske försvarsministern i syfte att påverka honom måste det innebära att USA på ett odiplomatiskt sätt lägger sig i svensk utrikespolitik.

Jag tar för givet att Sverige svarar Jim Mattis i ett högst offentligt brev där Sverige förklarar för USA att den svenska utrikespolitiken inte styrs av vare sig Trump eller någon av hans hantlangare samt förklarar att om de vill sända ett budskap till det svenska folkets valda representanter i denna fråga bör de göra det i offentliga brev och inte försöka smyga in påtryckningar genom diverse bakdörrar.

Om jag har regelverket klart för mig är det riksdagen som slutgiltigt skall avgöra om Sverige skall ansluta sig till konventionen eller inte.

Jag uppmanar regeringen ta ett beslut där de förslår riksdagen att anta konventionen.

En värld utan kärnvapen är en bättre värld.

Peter Johansson/Efter Arbetet