M & C begår försvarsuppgörelse med den Hultqvist de misstror

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Riksdagsförvaltningen

Idag meddelar regeringen att de har gjort en uppgörelse om försvaret med Moderaterna och Centern. Uppgörelsen skall enligt Aftonbladet ge försvaret ytterligare 8 miljarder under perioden 2018 – 2020. KD och L har båda hoppat av samtalen och står alltså inte bakom uppgörelsen.

Samtidigt som M & C på ett seriöst sätt tar ansvar för det svenska försvaret spelar de med i en ovärdig teater där de genom missbruk av ett av våra viktigaste konstitutionella vapen hotar att fälla det statsråd de just har gjort en uppgörelse med.

Denna uppgörelse bekräftar att den hotande misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist inte har något med hans kompetens som statsråd att göra. Vad borgerligheten vill åstadkomma är att göra sig av med ett populärt och kompetent statsråd i förhoppningen om att det skall öka deras chanser att vinna valet 2018. I klarspråk handlar det om att sänka en stark sosse.

Till skillnad från L & KD har M och C visat politisk mognad när det gäller att förhandla med regeringen om försvaret. Det vore en nåd att stilla bedja om att dessa båda partier skulle visa samma konstitutionella mognad och avstå från att rikta ett misstroende mot Peter Hultqvist.

Peter Johansson/Efter Arbetet