Kom ihåg, politik är att vilja!

Igår besökte jag den pågående SSU-kongressen i Älvsjö och kvällens jubileumsmiddag. SSU fyller 100 år. Kvällen formade sig till en nostalgitripp men blev också en påminnelse om det allvarliga med politik och varför socialdemokratin finns till.

Middagens höjdpunkt var talet av Ingvar Carlsson, tidigare SSU-ordförande, partiordförande och statsminister. Han betonade att SSU är ”verklighetssynens ungdom” och citerade Olof Palme. ”Politik är att vilja”.

Begreppet verklighetssynens ungdom associerar jag till ABFs grundare Rickard Sandler, som 1911, alltså redan före SSU:s bildande, skrev boken Samhället sådant det är, som ett uppfordrande upprop till den unga arbetarrörelsen. Boken innehöll otaliga siffror, diagram, figurer och tabeller som illustrerade bristerna i det samhälle som skulle förändras, då ett brutalt klassamhälle, ett Sverige präglats av skriande orättvisor och djupaste fattigdom.

Sverige har förändrats till det bättre. Arbetarrörelsen har spelat en avgörande roll i den förändringen. Men sedan en tid växer klyftorna igen. Färdiga med samhällsbygget blir vi aldrig. Nu som förr gäller att politiken måste utgå från fakta, från en orädd och icke överslätande beskrivning av samhället sådant det är.

Politik är att vilja – förändring till det bättre. Är då inte den utgångspunkten självklar? Nej, det är den inte i en tid då politikerna alltmer kommit att förlita sig på kommunikatörer, som försöker fånga de politiska dagsländorna och som ständigt ängsligt sneglar på den senaste opinionsmätningen.

Politik är att vilja. Och viljeinriktningen måste utgå från samhället sådant det är. Glöm det inte!

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet