Släpp loss SBAB!

I dagarna nås vi av nyheten att bankerna tjänar oförskämt mycket pengar på höga räntemarginaler, d v s skillnaden mellan inlånings- och utlåningsräntan. Fast egentligen är det ingen riktig nyhet. De senaste åren har sådana nyheter, typ ”Bankerna miljardfestar på ditt bolån”, duggat tätt. Och så sent som i februari i år slogs räntemarginalrekordet förra gången. Nu är det alltså dags igen. Bankerna slår rekord nästan lika ofta som Sarah Sjöström.

Konkurrensen på bankmarknaden fungerar inte. Storbankerna sitter ganska nöjda med de marknadsandelar de har och varför skulle de inte vara det.

Flera gånger under de senaste dagarnas nyhetssändningar har jag i nyhetsinslagen hört att det skulle behövas ”ett Ryanair på bankmarknaden”. Verkligen? Det vill säga det vi behöver skulle vara mer kallhamrad kapitalism. Det lågprisbolaget Ryanair är mest känt för, vid sidan av de låga priserna, är ju baksidan av de låga priserna, att det är ett antifackligt företag som pressar sina anställda hårt, som bedriver vulgär marknadsföring och som är sämst av alla på att leva upp till krav på bra service när något går fel.

Jag tror inte att det är den sortens konkurrens bankmarknaden behöver. Till bilden hör dock att Klarna, som jobbar med ”betalningslösningar”, anmält intresse av att bli just ett Ryanair på bankmarknaden.

Det rimliga vore att vinstmarginaler och utdelningar minskades, vilket är synnerligen väl motiverat eftersom risktagandet för aktieägarna är begränsat genom den så kallade implicita bankgarantin. Den innebär att de stora bankerna alltid kan räkna med att staten, d v s skattebetalarna, tar smällen därför att dessa banker är ”för stora för att tillåtas gå omkull”.

Vad som kulle behövas är banker som har förstått att de är banker, som inser att de har en samhällelig servicefunktion, att de är något av ekonomins blodomlopp och därför inte kan agera som vilka vapenhandlare som helst.

Hur åstadkommer man det?

Kunderna kan naturligtvis välja bort storbankerna och välja banker som mer liknar banker, sådana finns.

Staten har dumt nog sålt ut sitt bankinnehav. Men man skulle kunna ge SBAB en större roll. Och här får jag medhåll av Joakim Bornold, sparekonom på internetbanken Nordnet. ”Staten har ett verktyg i form av SBAB och det är dags att man börjar använda det nu till att få i gång prispressen.”

Gör det, regeringen!

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet