Karusellen Kinberg Batra sprider Juholt-vibbar

Anna Kinberg Batra Foto: Per Knutsson

Det främsta symptomet på Anna Kinberg Batras interna förtroendekris är inte de låga opinionssiffrorna utan de frekventa läckorna från moderaternas inre liv.

Enligt uppgifter i Expressen presenterade moderaternas opinionschef Per Nilsson en undersökning på riksdagsgruppens möte där han spådde att moderaterna skulle hamna någonstans mellan 14% och 18% i kommande opinionsundersökning från SCB. Expressen uppger vidare att Beatrice Ask riktat kritik mot partiledningen, andra källor säger till Expressen att ”stämningen i riksdagsgruppen är usel”.

När det stormade som värst kring Håkan Juholt läckte den socialdemokratiska riksdagsgruppen som ett såll. De interna diskussionerna spreds för vinden och stämningsläget beskrevs som ”uselt”.

På mötet ifrågasattes också det faktum att varken partiledaren, partisekreteraren, gruppledaren eller förste vice gruppledaren var på plats. Expressen

Jag förstår inte hur den moderata partiledningen tänker. Om Expressens uppgifter är korrekta är läget detta.

Partiet rasar i opinionen, partiledaren är ifrågasatt, en riksdagsledamot har lämnat partiet för SD, opinionschefen skall presentera skräcksiffror inför vårens största opinionsundersökning och ingen från partiets eller riksdagsgruppens ledning behagar närvara vid riksdagsgruppens möte. Om jag inte visste bättre skulle jag förledas att tro att Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé vill ha en revolt i riksdagsgruppen.

Anna Kinberg Batras skäl att inte närvara var enligt AB att hon skulle hålla ett föredrag i USA på temat ”Nya utmaningar för det politiska ledarskapet – populism och extremism i USA och Europa”. Vore jag konspiratoriskt lagd skulle jag misstänka att hon försöker skaffa sig ett nytt jobb.

Imorgon kommer undersökningen från SCB. Frågan är om Anna Kinberg Batra letar efter ett skäl att avgå eller om hon sparkar Tomas Tobé och gör ett desperat sista försök att hålla sig kvar fram till valet 2018.

En ”förlåt-mig”-turné kanske skulle kunna vara ett uppslag…

Peter Johansson/Efter Arbetet