Sätt stopp för friheten att tjäna pengar på hörselskadade!

Foto: Wikimedia Commons/Jonas Bergsten

I Region Skåne och Stockholms läns landsting är det ”fritt val av hörapparat”, en av dessa ”valfrihetsreformer” initierade av de borgerliga partierna, som i själva verket mest är till för att ge privata företag möjlighet att rekvirera skattemedel utan att anstränga sig.

En statlig utredning dömer nu ut ”valfriheten”. Vilket Socialstyrelsen gjorde redan i december förra året, när man konstaterade att utbudet av hörapparater blivit mindre och att både valfriheten och patienternas delaktighet har minskat.

I den statliga utredningen konstateras att patienten inte alltid får saklig och oberoende information och att detta kan bli dyrt för patienten. I ett exempel pekar man på 81-årige Lennart som fick betala 16 000 kr för hörapparaten när den kunde kostat 600 kr.

Hur kunde det bli så här? Jo, i Skåne och Stockholms län äger två koncerner 90 procent av hörselmottagningarna. Och dessa koncerner driver inte bara mottagningar, utan har också egna hörapparatmärken. Mottagningarna rekommenderar förstås sina egna märken. Förvånad? Någon?

Det är faktiskt svårt att tro att någon enda politiker begriper så lite om vilka drivkrafter man släpper loss, när man på det här sättet integrerar privata vinstintressen i sjukvården, att hen är beredd att ställa sig bakom en sådan reform.

HRF, Hörselskadades riksförbund, har länge kritiserat det ”fria” valet av hörapparat som alltså istället innebär i det närmaste fri dragningsrätt på skattepengar för privata bolag.

– Systemet är konstruerat på ett sådant sätt så att ekonomiska intressen från ägarna styr mer än patientens behov och då blir det alltid fel i slutändan, sa Mattias Lundekvam, förbundsordförande vid HRF, när Socialstyrelsen förra året presenterade sin kritik. Som alltså nu byggs på av en statlig utredning.

Se där, ännu ett exempel som visar varför privata vinstintressen bör hållas på armslängds avstånd från själva sjukvårdsorganisationen.

Gör om och gör rätt! Och hör sen!

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet