Suckar av lättnad och besvikelse

Skärmdump SVT

Så kom då SCBs stora undersökning av väljarsympatierna och skickade delvis andra signaler om opinionen än andra opinionsmätningar under våren.

Inför presentationen hade frågan om Anna Kinberg Batras öde spetsats till. Nya katastrofsiffror, sådana hade aviserats i den egna riksdagsgruppen, ansågs kunna bli den faktor som tvingade henne att ge upp partiledarposten. Nu blev det visserligen nya katastrofsiffror vid en jämförelse med valresultatet, men ändå inte fullt lika dåliga som i värsta scenariot. Det kunde varit ännu värre. Kanske innebär SCB-mätningen att hon kan andas ut och sitta kvar. Om det är bra eller dåligt för Moderaterna återstår att se. Partiets problem beror trots allt mer på interna ideologiska motsättningar om vägen framåt än på Anna Kinberg Batras tillkortakommanden som kommunikatör.

Socialdemokraterna kan också dra en liten suck av lättnad. Man prickar när nog valresultatet och hamnar över 30 procent. Inte så illa eftersom regeringspartier brukar ha det tungt och eftersom den parlamentariska situationen är synnerligen svårhanterlig.

För Annie Lööf och Centerpartiet ligger nog en liten besvikelse på lut. Framgången är sensationellt stor om man jämför med valresultatet, men förväntningarna var ganska säkert ännu större. Nu är det trots allt en bra bit upp till det kristyngda Moderaterna och ledarrollen inom alliansen. Vad nu den är värd, givet att alliansen befinner sig i ett accelererande sönderfall, främst beroende på Sverigedemokraternas allt starkare ställning och oenigheten om hur detta fenomen ska hanteras.

Liberalerna står och stampar på samma fläck och nu höjs också en och annan röst med krav på Jan Björklunds avgång.

Vänsterpartiet, uppmuntrat av bättre siffror i andra mätningar, står också och stampar, vilket är förvånande, därför att man från sin liberoposition borde kunna vinna över besvikna väljare både från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Kristdemokraterna hänger fortsatt på repen och en satsad peng på att de slås ut ger inte många pengar tillbaka.

Sverigedemokraterna befäster sin nyvunna ställning som Sveriges näst största parti. Sorgligt men sant. Det innebär också att treblockssituationen befästs och att någon ljusning inte är i sikte när det gäller hur Sverige ska styras efter nästa val. Frågan är ställd sedan länge och väntar fortfarande på sitt svar.

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet