Mycket svammel från media i terrorns kölvatten

För ett antal år sedan fick svensk TV, främst SVT, en hel del berättigad kritik för att vara sena. När det hände något akut i Sverige eller i vår omvärld var det väldigt ovanligt med extra nyhetssändningar eller omläggningar i tablåerna. Folk fick helt enkelt vänta tills det var dags för traditionella nyheter. Under lördagen insåg jag att pendeln totalt svängt. Idag är det kvantitet som är ledordet. Antalet direktsända timmar, oavsett innehåll, har blivit en kvalitetsstämpel. När det inte händer något som direkt passar för direktsändning på plats fylls tiden ut med oändliga tillbakablickar och intervjuer där mer eller mindre initierade individer svarar på frågor de egentligen inte har svar på.

Eftersom svaret ”jag/vi vet inte” medialt sett inte är så upphetsande, även om det är sant, pressas intervjuobjekten att spekulera, tro och känna. Dessa spekulationer ska sedan kommenteras av någon annan i en oavbruten karusell av direktsända frågor och svar. SVT har två kanaler. Det hade gott och väl räckt om en av kanalerna hade ägnat sig åt terrorattacken på heltid. Den andra hade kunnat köra ett urval av båda kanalernas planerade tablåer.

Svammel är dock inte det allvarligaste tilltaget media begått i terrorns kölvatten.

Bloggen Mediebruset har gjort en sammanställning över några av de misstag media gjorde sig skyldiga till i terrorattackens kölvatten. Ett par exempel är:

  • SvD spred obekräftade uppgifter om att vittnen på plats uppgav att brandlarmet på Åhléns sattes igång för att få maximalt med folk på gågatan innan attacken.
  • Expressen hävdar att polisen bekräftat en skottlossning som inte ägt rum
  • TV4 rapporterar att polisen gripit en misstänkt, vilket inte hade hänt. Källan var enligt TV4 statsministern, vilket han inte var.

I sin iver att vara först med de rykande nyheterna struntade en majoritet av de etablerade medierna i grundläggande journalistiska principer. De tre första punkterna i de pressetiska regler journalisterna formulerat för sig själva är:

1. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.

2. Var kritisk mot nyhetskällorna. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger, även om de tidigare har publicerats. Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer.

3. Löpsedel, rubrik och ingress skall ha täckning i texten.

Det är en sak att media fabulerar fritt när de parkerar utanför Sveavägen 68 för skriva om Håkan Juholt, men när samma mönster upprepas under en terrorattack måste media ta ett par steg tillbaka och fundera på om ett ohämmat spridande av obekräftade uppgifter och rykten verkligen står i samklang med de etiska principer de har åtagit sig att följa.

Peter Johansson/Efter Arbetet