Trump – en känslostyrd president är en farlig president

Donald Trump installationstalar. Foto: U.S. Marine Corps Lance Cpl. Cristian L. Ricardo

I natt attackerade USA Syrien. Dagen efter är osäkerheten stor om USA:s verkliga motiv och vilka konsekvenser attacken kommer att få.

Assadregimen är nära allierad med Ryssland, vilket gör det möjligt att rysk personal fanns på den attackerade flygplatsen. De finns en risk att rysk militär dödats eller skadats. Enligt uppgifter i AB har Ryssland uttalat att attacken ”brutit mot internationell rätt” och allvarligt skadat relationerna mellan USA och Ryssland. Det finns ingen större anledning att hänga upp sig på formuleringarna, vilka är standard i dessa sammanhang. Den stora frågan är hur Ryssland egentligen ser på attacken och hur de kommer att använda den.

I USA är reaktionerna blandade. Det finns senatorer och kongressledamöter som stöttar attacken, men de finns också de som anser att presidenten inte har rätt att beordra en attack utan att först ha kongressens stöd. Obama ville redan 2013 attackera Syrien, men kongressen sa nej.

SvT uppger att det finns uppgifter att ”Donald Trump ska ha blivit väldigt berörd av de bilder han såg tidigare i veckan när över 20 barn dödades i en gasattack.” Jag bedömer att det ligger en stor portion sanning i de uppgifterna. Trump har gång på gång visat att han är en impulsiv känslomänniska som fattar snabba beslut. Det är nödvändigtvis inte en dålig egenskap, men för en politisk ledare med den makt som USA:s president besitter är det livsfarligt.

Det är väldigt enkelt att starta ett krig, men desto svårare att avsluta det. Innan ett land går i krig måste de varför de går i krig, de måste ha klart för sig vad de vill uppnå, helt enkelt vad som räknas som en seger. De måste ha klart för sig vilket pris de är beredda att betala i form av döda, sårade och pengar. De måste även veta vilka allierade respektive fiender de har att göra med. Det är också nödvändigt att det finns en efterkrigsplan.

Efter terrorattacken mot World Trade Center reagerade dåvarande presidenten Georg W Busch med ryggmärgen. USA hade en icke avslutade affärer med Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein och envisa rykten hävdar att Hussein planerat att mörda president Georg H Busch som hämnd för Kuwaitkriget. Det har senare konstaterats att Irak inte hade något med attacken på WCT att göra, men hela regionen lider än idag av konsekvenserna av kriget.

Om det är så att USA har attackerat Syrien enbart därför att President Trump blev upprörd är det allvarligt. Det innebär att han tagit in USA i ett krig utan ha klara motiv, strategi eller mål.

Eftersom Ryssland är nära allierade med Assadregimen innebär attacken att risken för att rysk och amerikansk militär inom en snar framtid hamnar i direkta strider avsevärd och vad som händer då vet ingen.

Senaste gången USA och Ryssland (Sovjet) stirrade varandra i ögonen var under Kubakrisen 1962. Då höll Kennedy och Chrusjtjov sina huvuden kalla och hittade en kompromiss parterna kunde leva med. Idag sitter Trump i Vita Huset och Putin residerar i Kreml. Har dessa båda herrar viljan och förmågan att hålla sina huvuden kalla, förmågan att hitta en kompromiss båda parter kan leva med, samt att hitta en lösning för Syrien?

Peter Johansson/Efter Arbetet