Om Alliansen vill ha nyval – uppfyll deras önskan

”Det är bättre att regeringen faller än att regeringsmakten förfaller” Richard Sandler via AB

Moderaterna och Kristdemokraterna vill fälla regeringen med hjälp av SD. Centern ställer inte upp på M/KD-linjen, men vill med SD:s hjälp bryta sönder statsbudgeten. Liberalerna vill varken bryta upp budgeten eller fälla regeringen, men de vill rikta misstroendeförklaring mot diverse statsråd vars politik de ogillar. Vad M, KD och C anser om det är oklart.

Att hitta oppositionens gemensamma linje är idag omöjligt. De kan inte ena sig om en gemensam linje, men de vägrar också att förhandla med regeringen parti för parti. Trots det kaos som lurar i den svenska politiska vassen vet vi två saker.

  • Det är val i september 2018.
  • Hösten 2017 skall en budget klubbas i den svenska riksdagen.

Det finns ingen anledning för Stefan Löfven att delta i den borgerliga farsen. Om det är så att ett eller flera borgerliga partier är villiga att seriöst förhandla om delar av statsbudgeten – gör det. Om Alliansen med hjälp av SD förvandlar Sveriges riksdag till ett nytt Hässleholm är ett extraval den enda logiska utvägen.

  • Moderaterna är i fritt fall i opinionen. Partiledaren är under attack, partisekreteraren är ifrågasatt och delar av partiets riksdagsgrupp underminerar den ekonomiskpolitiska talespersonens position. I valet 2014 fick moderaterna 23,33%. Enligt det sammanvägda index som publiceras via SR ligger moderaterna i mars 2017 på 17,7%.
  • Kristdemokraterna ligger risigt till. I mars 2017 ligger de på 2,9% jämfört med valet 2014 då de landade på 4,57%.
  • Centern ligger bättre till i opinionen. De ligger nu på 12,8%, vilket är en avsevärd ökning jämfört med valets 6,11%.
  • Liberalerna har inte rört sig nämnvärt. 6% i mars 2017 jämfört med 5,42% 2014.

Moderaterna riskerar att tappa en fjärdedel av riksdagsgruppen och med det en rejäl bit av partistödet. KD kan mycket väl åka ur och i så fall står de inför en valrörelse där de inte kommer att få vara med i de TV-sända debatterna. Liberalerna blir i stort sett oförändrade, Centern kommer troligen att få ett antal nya riksdagsledamöter men vem ska de regera med?

Utifrån Stefans Löfvens perspektiv finns det betydligt värre saker än ett extraval…

Peter Johansson/Efter Arbetet