Privat vårdprincip – skär mer, tjäna mer

Privatkliniken Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm är ett exempel på de extrema konsekvenser vinstdriven vård får.

Enligt ett skakande reportage i Expressen styrs valet av vårdmetod utifrån hur mycket kliniken får betalt av Stockholms läns landsting. De anklagas även för att utföra ingrepp som inte behövs.

– Den misstanke man får är att det är ersättningssystemen som styr vården, säger Lena Marions, överläkare, docent i gynekologi och utsedd till specialistsakkunnig av länets verksamhetschefer, när vi visar henne siffrorna. Expressen

En pikant detalj är att en av liberala landstingsrådet Anna Starbrinks politiska sekreterare har en nära släkting som är delägare i Ultragyn.

Eva Ribbenhall, VD för Ultragyn, kommenterar familjekopplingen så här:

– Hur skulle det kunna vara ett problem? Expressen

Ribbenhall säger även till Expressen att de har haft prestationslön, dvs ackord i 25 år, och att många privata aktörer har det.

Vad vi har är alltså en privat vinstdriven sjukvårdsklinik med kopplingar till ledande sjukvårdspolitiker. Denna klinik anklagas för att utföra onödig vård i syfte göra profit.

Anklagelserna anses vara så pass allvarliga att Stockholms läns landsting har beslutat göra en utredning, men innan utredningen är klar ges Ultragyn ett utökat uppdrag att utföra ultraljud på gravida.

Sjukvårdsminister Wikström blev förbannad, vilket han i och för sig kan få vara. Jag bryr mig ärligt talat inte om Wikströms känslotillstånd, jag förväntar mig att han agerar.

Det handlar i slutändan om incitament. Om det är så att sjukvårdens aktörer är beroende av vinst kommer resurser att slussas dit vinsten är som störst. Det är så marknadsekonomin fungerar.

När jag besöker sjukvården vill jag vara säker på att den vård jag erbjuds optimeras utifrån mina behov, inte vårdbolagets.

Fallet Ultragyn är ett skolexempel på allt som är fel med vinster i välfärden.

Peter Johansson/Efter Arbetet