Nordea försöker pressa Magdalena Andersson till eftergifter – det går så där

casper-von-koskull-press-nordea- vertical
Casper von Koskull Foto: Nordea

Banker och en del andra kreditinstitut är skyldig att betala en resolutionsavgift till staten.

 

Det är en avgift som skall täcka framtida kostnader om/när staten tvingas gå in och rädda nästa krisande bank. Jag anser att det är högst rimligt att bankerna tar ansvar för sin egen soppa. Nordea har en annan åsikt. De hotar med att flytta sitt huvudkontor.

Med tanke på att Nordea under finanskrisen 2008 var den enda bank som tog emot stöd och att Nordea inte ens skulle existera om det inte vore för statens insatser under finanskrisen i början av 90-talet är det rätt absurt att Nordea att bete sig som de gör.

 

Sveriges finansminister är dock inte den typen som viker sig för hot.

– Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch, säger Magdalena Andersson. SvD

Diverse borgerliga röster med Annie Lööf i spetsen anser att det är bisarrt att svenska banker ska ta ansvar för sig själva. I deras värld skall skattebetalarna stå för risken och bankernas ägare ska håva hem vinsterna.

Vem är egentligen bisarr?

Peter Johansson/Efter Arbetet