Svenskt Näringsliv gör självmål i debatten om vinster i välfärden

Skärmdump från SvT

Det finns två sätt att hantera pinsamheten när man blivit påkommen med en att göra en rejäl groda.

Att låtsas som om det regnar eller hävda att grodan egentligen inte spelar någon roll i det stora sammanhanget. Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne lutar åt det senare.

Svenskt näringsliv har producerat en slags räknesnurra på nätet, där hugade kapitalister kan mata in diverse uppgifter och få en beräkning om hur Reepalus välfärdsutredning skulle påverka just dem. Det är ett initiativ värt att applådera om det inte vore för det enkla faktum att Svenskt Näringslivs snurra visar fel, fel, fel. Den är lika riggad som ett roulettbord i maffians Las Vegas.

SvT granskade Svenskt Näringslivs snurra och fann grava brister. När Carola Lemne konfronterades med felen i hennes kampanj blev det nästan komiskt.

Är det fakta som ni ger i era svar till företagare?

– De stämmer ju för det aktuella året

Är det sant att vårdcentralen bara får ha 14.000 i vinst?

– Nja, räknar man med flera år så kan man få ett annat resultat.

Då blev det inte riktigt sant?

– Det är väl din tolkning då…. SvT

Det är väl din tolkning då”. Smaka på det uttalandet.

När någon gör ett felaktigt uttalade finns två alternativ. Personen var helt enkelt felinformerad, vilket förr eller senare drabbar alla. Alternativet är att personen ifråga vet hur det ligger till, men påstår något annat. Det vi kallar lögn.

SvT kontrollerar hennes kampanj, finner att det finns felaktigheter, Lemne erkänner att felet finns, men kan ändå inte erkänna att de gått ut med felaktiga uppgifter. Med tanke på Lemnes position är det minst sagt svagt.

Det är riktigt dåligt av Svenskt Näringsliv att bygga en snurra som inte ger korrekt resultat. Dels ger de sina medlemsföretag felaktig information, dels försvagar de sin egen position i debatten.

LO ger via Opinionsverket vanliga medborgare en chans att tycka till. Vi är nästan 10 000 som har utnyttjat den möjligheten. Varför inte hänga på?

Peter Johansson/Efter Arbetet