Kräv att USA svarar enligt diplomatiskt protokoll – Trumptwitter duger inte

Donald Trump installationstalar. Foto: U.S. Marine Corps Lance Cpl. Cristian L. Ricardo

USA:s president Donald Trump uttalade sig mer än lovligt kryptiskt om Sverige under ett möte i Florida.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? sa Trump utan att redogöra för vilken händelse han syftar på. AB

Riktigt vad Trump hänvisade till är det ingen som riktigt vet. UD gav som brukligt är svenska ambassaden i Washington i uppdrag att ta reda på vad ”ledaren för den fria världen” egentligen menade. Svaret kom från Trump själv via Twitter. Han hade tittat på TV, närmare bestämt på kvalitetskanalen Fox News. Vita Husets biträdande pressekreterare Sarah Sanders sa enligt AB att ”President Trump talade i allmänna ordalag om ökande brottslighet och händelser i närtid, inte om en specifik händelse”, vilket är märkligt med tanke på att President Trump yttrade orden ”last night in Sweden”, dvs ”igår kväll i Sverige” i sitt tal.

Oavsett kan Sverige inte acceptera att en formell förfrågan från en ambassad besvaras via ett Twitterkonto.

UD måste kräva att USA svarar på samma diplomatiska nivå som frågan är ställd. Är det så att den amerikanske presidenten numera definierar USA:s förhållande till främmade makt på grundval av vad som sägs på Fox News skall USA:s motsvarighet till UD tvingas formulera det på det vackraste diplomatiska fikonspråk de känner till.

Diplomati är ingen lekstuga.

Peter Johansson/Efter Arbetet