Löfven väljer bort Almedalen och vissa går i taket

Foto: Region Gotland

Stefan Löfven meddelar på Facebook att han inte kommer att tala på årets politikervecka i Almedalen.

Därför kommer jag göra något annat i år. Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men lik väl borde få sina röster hörda i politiken. Jag vill besöka arbetslösa som söker jobb, pensionärer som har svårt att få vardagen att gå ihop, och de som arbetar hårt när så många andra av oss har ledigt. Det är dags att fler viljor från förorter och bruksorter, landsbygd och skärgård, får ta större plats i svensk politik. SL på FB

I min värld är det ingen större grej. Almedalen är i och för sig ett speciellt arrangemang. Seminarieutbudet är fantastiskt och möjligheterna att träffa folk är oanade. Jag har själv besökt veckan några gånger och varje besök har gett mig nya kunskaper och insikter. Sånt som händer när man träffar folk man annars inte möter. Sveriges finansminister Magdalena Andersson kommer att tala på Socialdemokraternas dag och jag tar för givet att hon kommer att bära det socialdemokratiska budskapet väl.

Företagarnas VD Günther Mårder formligen twitterexploderade av harm.

Löfven nobbar #Almedalen för att tala med arbetslösa, fattigpensionärer & sommarjobbare. Själv riktar jag fokus på jobbskaparna, företagare.

Undrar om företagarna är nöjda med sin VD? Efter att ha fått rejält med smörj i debatten nyanserade han sig något, men faktum kvarstår att ovanstående är hans spontana reaktion. Numera vet vi vilka som är folk respektive fä i Günthers värld.

Statsvetaren Jenny Madestam säger i en kommentar till Aftonbladet att det är ”ett sätt att tjuvstarta valrörelsen”. Kan ligga något i det. Hon påpekar också risken att Löfven hamnar i riksmedias bakvatten, å andra sidan kommer lokala och regionala media att ge honom all plats han önskar. Å tredje sidan kan Löfven med detta nya grepp stjäla riksmedia från konkurrenterna i Almedalen. Vad är ett tal i Visby mot ett möte på Nyhammars Folkets Hus?

September 2018 är det val – nu börjar det!

Peter Johansson/Efter Arbetet