Ny allians mellan Sanders & Trump – Oväntat eller?

Fr v: Bernie Sanders, Foto Nick Solari; Donald Trump, Foto: Michael Vadon

” But our response has got to be not to throw up our hands in despair, not to give up, but in fact to fight back as effectively and as vigorously as we can.” Bernie Sanders

Inför Donald Trumps installation som USA:s 45:e president uttalade sig Bernie Sanders, senator från Vermont, och tidigare presidentkandidat, om den kommande presidenten. Hans budskap var att ”vi måste göra motstånd” mot Donald Trump.

Några dagar senare ljuder skällan i en annan ton. Efter Trump deklarerade sin avsikt att riva upp flera frihandelsavtal gick Sanders ut med budskapet att han kunde samarbeta med Trump.

Visserligen ligger Trumps budskap om protektionism i linje med vad Sanders drev under sin primärvalskampanj, men det är lite magstarkt av Sanders att ena dagen försöka ta en ledartröja i kampen mot Trump för att nästa dag omfamna honom.

Trumps syn på frihandelsavtalen var ingen direkt hemlighet. Sanders utsåg alltså sig själv till banerförare i kampen mot Trump med vetskapen att han snart skulle komma att göra gemensam sak med sin huvudmotståndare.

Oavsett hur kul det är att ställa sig spetsen för ”kampen” måste det finnas en korrelation mellan retorik och praktik.

Peter Johansson/Efter Arbetet