Tips till M – avskaffa ett par jobbskatteavdrag – satsa pengarna på försvaret

Anna Kindberg Batra Källa: Riksdagsförvaltningen
Anna Kinberg Batra
Källa: Riksdagsförvaltningen

Anna Kinberg Batra kläckte inte ur sig den fråga jag faktiskt inte hade förväntat mig att få höra från henne i dagens partiledardebatt. ”Hördu Steffe. varför inte avskaffa ett par jobbskatteavdrag och lägga pengarna på försvaret?”, hade varit en fråga värd att ta på allvar.

Samtliga borgerliga partier vill satsa mer på försvaret, men var ska pengarna tas? Är det så att kvartetten ger sig in i ett seriöst parti anslagsbingo måste de ha någon aning om hur insatsen ska finansieras. Tänker borgerligheten finansiera satsningar på försvaret genom att spara på vård, skola eller omsorg?

Moderaten Hökmark vill lånefinansiera försvaret i nån slags engångspost. När andra partier vill låna för att finansiera investeringar såsom som infrastruktur eller bostäder brukar högern kalla det för att ”skuldsätta våra barn”.

Jan Björklund tar i alla fall ett litet steg på vägen. ”Satsningar på försvaret måste gå före sänkningar av det totala skattetrycket om vi bildar en Alliansregering, säger han”, enligt Aftonbladet. Har Björklund tagit ett halvt steg, kan han lika gärna ta ett helt. Om det är så att Björklund & värderar försvaret så högt, varför inte riva upp ett par jobbskatteavdrag för att finansiera hjärtefrågan.

De traditionella högerväljarna brukar av tradition vara försvarsvänliga, så moderaternas väljare borde hopa upp och ner av glädje. Vad är ett jobbskatteavdrag mot en rejäl kanon?

Kära borgerlighet, vad väntar ni på? Överraska oss!