Dumt av SVT

Foto: Skärmdump

Efter att gårdagens partiledardebatt avslutats tog SVT-ledningen avstånd från SD-ledaren Jimmie Åkessons uppseendeväckande uttalande om invandrare, integration och jobb. Detta med hänvisning till att man tidigare dömts i Granskningsnämnden för att inte ha följt demokratiparagrafen som återfinns i radio- och tv-lagen.

Det var dumt gjort av SVT.

Så här står det i den paragrafen:

”… programverksamheten som helhet (ska) präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. ”

Men detta krav på helheten kan i min värld inte innebära att man i t ex nyhetsförmedlingen inte ska spegla också extrema åsikter. Det måste väl vara en del av det demokratiska uppdraget.

Det innebär inte att SVT måste publicera vad sörja som helst. Varje publicering måste avvägas. Men detta var en partiledardebatt, som rimligen måste visa upp partierna sådana de är.

Många dumheter har sagts i partiledardebatter. Åkessons uttalande var ovanligt dumt och otäckt. Men SVT-ledningen gjorde Sverigedemokraterna en tjänst genom att ta avstånd ifrån det. Det gav Åkesson chansen att rida sin käpphäst, att gå till attack mot ”eliten” och odla sitt martyrskap. Det hade varit bättre om diskussionen handlat om hans otäcka uttalande.

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet