Vem täcker Alliansens vänsterflank?

Ulf Kristersson i röd slips mot blå bakgrund. Foto: Fredrik Wennerlund

Idag inleds Moderaternas arbetsstämma i Örebro under ledning av den nyvalde partiledaren Ulf Kristersson. En snabb titt på Moderaternas hemsida visar att det lilla ordet ”Nya” fortfarande hänger över den stora blå bokstaven M. Jag frågar mig hur länge detta ”Nya” ska få hänga kvar.

När Fredrik Reinfeldt & co drog igång projektet Nya moderaterna var en bärande del att till viss del realpolitiskt och till mycket större del retoriskt gör en positionsförflyttning in mot den politiska mitten. Ambitionen var att erövra de borgerliga väljare som finns på den vänstra flanken av den borgerliga väljargruppen och en och annan vilsekommen sosse eller miljöpartist. Det var en framgångsrik strategi som placerade Fredrik Reinfeldt i Rosenbad mellan åren 2006 och 2014.

En konsekvens av moderaternas orientering mot den politiska mitten blev att de övriga borgerliga partierna skuffades åt höger. Centern övertog den nyliberala manteln, Liberalerna lade beslag på försvaret och KD famlade efter en identitet.

Under Ulf Kristerssons första vecka vid makten tog han ett par resoluta kliv åt höger, vilket innebär att det dels blir trängre på den högra sidan, dels att det skapas ett vakuum på borgerlighetens vänstra flank. Frågan är vem som fyller det?

Centern har definierat om sig, de är inte längre ett grönt socialliberalt parti, om de ens egentligen varit det. KD kommer inte på fråga och Liberalerna kan inte göra en positionsförflyttning så länge som Björklund leder partiet.

De allmänborgerliga väljare som attraherades av Reinfeldts budskap om en anständig marknadsekonomi med ett hyfsat socialt skyddsnät måste ta vägen någonstans nu när Moderaterna i praktiken stryker Nya från varumärket. Jag ser en möjlighet för såväl S som MP här.

Det kommer att bli ett intressant år.

Peter Johansson/Efter Arbetet