Kinberg Batra bär hundhuvudet åt Kristersson och Svantesson

Anna Kinberg Batra Foto: Per Knutsson

Efter några plågsamma dagar avgick då Anna Kinberg Batra. Efter de senaste dagarnas avgångskrav från ett flertal länsförbund är väl ingen egentligen förvånad. Orsaken till moderaternas kris är inte den förre ledarens personliga egenskaper, utan en avsaknad av politisk utveckling.

Efter vinterns famösa öppnande för samarbete med SD och de infantila hoten om misstroendeförklaringar har väljarnas förtroende för moderaterna rasat rejält, även i starka fästen som Stockholms län och Stockholms stad, ras som var den utlösande faktorn för dagens avgång.

De lokala och regionala moderaterna i Stockholm skyller sina opinionsras på Anna Kinberg Batra. Det är inte helt omöjligt att det faktiskt är tvärtom. Turerna kring Karolinska sjukhuset i Stockholms läns landsting har inte direkt stärkt förtroendet för moderaterna i Stockholm. Det kan mycket väl vara så att moderaterna har tappat Stockholmsväljare på riksplanet på grund av misstag gjorda av moderata landstingspolitiker.

Vem skall nu ta över efter Anna Kinberg Batra. Två namn som nämns i debatten är den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulf Kristersson och arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson.

Kristersson och Svantesson har under Kinberg Batras ordförandeskap varit en viktig del av det moderata ledarskapet. De var involverade i beslutet att öppna famnen för SD, de var medansvariga för den ovärdiga cirkusen med hot om misstroendeförklaringar. Det skulle vara märkligt om dessa båda ledande moderater skulle komma undan med att låta Anna Kinberg Batra bära hundhuvudet för missgrepp även de är ansvariga för.

Om det är så att någon av dessa stiger fram och säger sig vara villiga att ta på sig partiledarskapet måste deras roll i det moderata debaclet klarläggas.

Peter Johansson/Efter Arbetet