Backa inte en tum om budgeten

Stefan Löfven talar på kongressen i Göteborg. Foto Anders Löwdin

Expressens ledarsida sammanfattar nivån på dagens borgerliga utspel i ett osignerat ledarstick.

Sverige står inför flera ödesfrågor: arbetslöshet, bostadsbrist och välfärdens bemanning. I det läget väljer de borgerliga att hota med att fälla statsråd för att flygbiljetterna blir 80 kronor dyrare. Expressen

Vad är det då borgerligheten som är så upprörda över? Dels är det en blygsam miljöskatt på det helt obeskattade flyget, dels handlar det om skatter som främst drabbar höginkomsttagare.

Vore det så att något eller några av de borgerliga partierna var intresserade av att påverka i praktiken skulle de sig sätta sig och förhandla. Magdalena Andersson har gång på gång förklarat att dörren är öppen, men en förhandling innebär att man måste vara beredd att ge något för att få något, vilket inget av de borgerliga partierna verkar vara villiga att göra.

Enligt källor till Aftonbladet kommer inte Centerpartiet att medverka till att fälla finansminister Magdalena Andersson eftersom man inte vill försätta landet i regeringskris och inte är beredda att ta över med Sverigedemokraterna. Aftonbladet

Det finns ingen anledning för Stefan Löfven och Magdalena Andersson att backa en tum om budgeten. Snarare är det dags att syna den borgerliga bluffen och lägga fram budgeten ograverad.

Anna D om budget
Anna Dahlberg på Twitter

Skulle det vara så att de trots allt gör verklighet av sina hot är ett nyval inget som skrämmer.

Peter Johansson/Efter Arbetet