Pendlarna, Rasmussen och Öresundsregionen kan andas ut!?

Lars Løkke Rasmussen. Foto Foreign and Commonwealth Office

Regeringen har beslutat att ta bort ID-kontrollerna i Öresundsregionen och både pendlarna och regionen är att gratulera. Kontrollerna har självklart försvårat livet för dem som rör sig över gränsen och bromsat utvecklingen i regionen.

Men kontrollerna var nödvändiga när de infördes. Sverige kunde inte och kan inte acceptera att en liknande situation som den som rådde då inträffar igen. En situation som innebar att vi helt höll på att tappa kontrollen över asylmottagandet och vilka som kom in i landet, något som på sikt skulle ha fått katastrofala konsekvenser för asylpolitiken och integrationen av nyanlända överhuvudtaget. Avsikten med Sveriges beslut var att skapa ordning och reda i en flyktingsituation som var synnerligen socialt och politiskt farlig.

Många av dem som kom då sökte förstås asyl, en majoritet med goda asylskäl, men långtifrån alla gjorde det, bland annat för att de visste att de inte kunde presentera några godtagbara asylskäl. Istället försvann de in i ett växande skuggsamhälle.

Tanken är nu att ID-kontrollerna ska kompenseras med utökade gränskontroller på den svenska sidan. Regeringen konstaterar också att man har en beredskap att återinföra kontrollerna.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen välkomnar beslutet och det har han skäl att göra. Det är ”otroligt glädjande”, säger han.

Men vi som är minnesgoda minns vilken arrogans han lade i dagen när kontrollerna infördes. ”Sanningen är att om man företar massiva gränskontroller, så riskerar man att få fler och inte färre asylsökande”, sa han då och lade till … ”Sverige stänger ju inte sina gränser. Jag ska inte göra reklam för att man kan söka asyl i Sverige, men det kan man.”

Han borde kanske istället, som statsminister i ett EU-land, ha visat förståelse för Sverige, som haft och har en mera generös och humanare flyktingpolitik än alla andra medlemsländer, inklusive Danmark. Han borde kanske ha riktat udden mot EU:s asylpolitik som kört i diket fullständigt. Och kanske mot sig själv.

Nu är Rasmussen som många andra glad. Så, då får vi hoppas att glädjen håller i sig och att han hjälper till att få till stånd en solidarisk och fungerande, gemensam flyktingpolitik i EU.

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet