Rösta liberalt – få en Sverigedemokrat

Undrar hur de liberala väljarna i Hässleholm känner sig idag? De som tilltalades av en liberalfeministisk grundsyn som försvarar aborträtten. De som anser att HBTQ-frågor är viktiga. De som anser att alla former av rasism och främlingsfientlighet är en styggelse. De som ligger längst till vänster på den borgerliga skalan.

Igår kväll visade den Hässleholmska liberalismen sitt rätta ansikte och gav Sverigedemokraterna posterna som 1 vice ordförande i kommunfullmäktige, KS och samtliga övriga nämnder.

Överenskommelsen betydde att alliansen stödde SD i deras anspråk på posten som vice ordförande i de olika nämnderna, samtidigt som att SD (och även FV) meddelade att de tänkte rösta på att politiker från alliansen som ordförande i nämnderna. Norra Skåne

Klart är att M, L & KD numera styr Hässleholms kommun tillsammans med SD och det lokala partiet Folkets Väl. Några slentrianmässiga krumbukter och slingerbultar från det moderata partikansliet förändrar inte den saken.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm reagerade raskt på Twitter och partiledaren Jan Björklund vaknade så småningom ur sin Törnrosasömn och avgav en ogillande åsikt. På den liberala hemsidan hittar vi texten ”Det behövs fler liberaler i en värld där extremister och populister breder ut sig”. Det är något förvånande att liberalerna inte mer tydligt kommunicerat detta till sina lokala kollegor i Hässleholm.

bjorklund-hassleholm

Vi har två skilda frågor att hålla ögonen på.

Dels handlar det om den lokala situationen i Hässleholm där delar av borgerligheten gjort sig beroende av två partier med lika stor stabilitet som ett klassiskt gungfly. Perlenberg skriver om priset i KVp ledare

Hur SD kommer att bete sig framöver är mycket oklart. Att utan gentjänst lydigt rösta igenom alliansens nästa budget är föga troligt. Om det sedan sker inofficiellt eller officiellt beror på vilka krav SD har. KvP

De lokala liberalerna har med vidöppna ögon tagit fan i båten. Det är bara att ro.

Den andra delen av denna soppa är den interna liberala processen. Hur ska Liberalerna som parti handskas med situationen i Hässleholm? Hur ska de hantera nästa gäng?

Moderaterna blöder just nu till Centern. Är Liberalerna nästa parti att tappa väljare till C? Moderaterna har råd att tappa några procent av sin väljarbas, även om det svider. Skulle L tappa ett par procentenheter till C åker de ur riksdagen och den smällen tvivlar jag på att de återhämtar sig från.

Firma Arnholm & Björklund har en del att jobba med.

Peter Johansson/Efter Arbetet