Moderaterna skapar politiskt kaos i Hässleholm

Har man tagit fan i båten får man ro honom i land

Moderaterna har skapat politiskt kaos i Hässleholm. Den politiska situationen är komplicerad, vilket ovanstående mandatfördelning åskådliggör. Fram tills nu har Hässleholm styrts av en minoritet bestående av S, C, V & MP, men efter att oppositionen röstat igenom sin egen budget har den styrande minoriteten tagit konsekvensen av detta och avgått.

Det logiska vore att oppositionsledaren Pär Palmgren (m) tar sin nya majoritet och bildar styre. Problemet är att det gamla styret fortfarande har majoritet i nämnderna, vilket gör att den nya majoriteten styr fullmäktige, men är i opposition i nämnderna. Jag antar att det beror på att S, C, V & Mp har ingått valteknisk samverkan, vilket gör att de får majoritet i nämnderna trots att de är i minoritet i fullmäktige.

Den utmaningen är dock enkel att lösa. Allt som krävs är att M, L, KD, SD & FV ingår valteknisk samverkan, men det kräver att dessa tre borgerliga partier sväljer en rejäl surdeg och ingår ett organiserat samarbete med såväl SD som det lokala populistpartiet FV. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ville då enligt Norra Skåne inte se ett sådant samarbete.Efter dagens utspel är frågan mer öppen.

Det finns lösningen extra val att ta till, men det är inte säkert att det förändrar situationen. Situationen är stökig, men eftersom Moderaterna med Pär Palmgren i spetsen har skapat situationen är det hans sak att ta ansvar och styra med den majoritet han har.

Det är också lite gulligt att Palmgren sätter etiketten ”Alliansen” på M, L, KD.