Kungen fixar statliga bostäder åt vänner & bekanta

Icke kungliga hus i Eslöv

”En kompis på slottet ger en lägenhet i handen.” Gammalt Stockholmsordspråk

Staten, dvs vi alla, äger 350 lägenheter i Stockholms innerstad. Kungen bestämmer vilka som ska bo i dem. Formellt är det hovet, men ingen skall inbilla mig att kungen inte har ett ord med i laget. Enligt uppgifter i Expressen och Aftonbladet är bostäderna avsedda för anställda i hovet, men de lägenheter som blir över hyrs ut externt, men inte till vem som helst.

Tidskriften Scoop har grävt fram uppgifterna och har en lista över dessa externa hyresgäster (ej på nätet) och bland dem finns enligt Aftonbladet förre ÖB Bengt Gustafsson, Kjerstin Dellert och enligt Expressen Carl Bilds dåvarande kabinettssekreterare Frank Belfrage.

Jag har inget emot att hovet fixar bostäder till en del av sina anställda. Det kan ibland vara nödvändigt för att rekrytera personal. Vad jag däremot inte kan förstå är varför operasångare, pensionerade militärer och avdankade högerpolitiker skall ha bostäder avsedda för anställda inom hovet.

Det är mer än rimligt att de lediga bostäderna hyrs ut via den ordinarie bostadskön och att handhavandet flyttas från hovet till en annan del av statsförvaltningen.

Peter Johansson/Efter Arbetet