Lyssna på Olle Svenning – Guterres en katastrof för världens kvinnor

Olle Svenning skriver i Aftonbladet att Antonio Guterres är homofob och abortmotståndare. Olle Svenning har rätt när han skriver att ”en regering som bekänner sig till en feministisk utrikespolitik omöjligen kan stödja valet av Antonio Guterres till ny generalsekreterare för FN.

Olle Svenning har följt politiken och utvecklingen i Spanien och Portugal i flera decennier. Han är en av landets mest respekterade skribenter. Det finns anledning för regeringen och andra att lyssna på honom när han varnar för Guterres.

Som premiärminister i Portugal bar han huvudansvaret för att Portugals kvinnor berövades rätten till fri abort. Han föreslog fängelsestraff för dem som föreslog fri abort. Därmed ingrep han inte bara i kvinnors rätt till sina egna kroppar utan också i yttrandefriheten.

Enligt Olle Svenning anser Guterres även att homosexuella är mentalsjuka, och han avslutar sin artikel med följande tänkvärda formulering:

”Om Guterres i stället för att vara extremkatolik varit kämpande muslim skulle FN aldrig ens reflekterat över att göra honom till sin främste företrädare.”

Margot Wallström och regeringen måste lyssna på Olle Svenning. Det är generalförsamlingen som har sista ordet i den här frågan. Agera nu, förhandla med andra och ta ställning för en av de fyra kvinnor som också kandiderar.