Kontanthanteringen: Nu ökar butiksrånen

När bankerna inte tar emot eller lämnar kontanter ökar butiksrånen. Det är ju i butikerna som pengarna finns. Oskyddad personal har hittills i år drabbats av 600   butiksrån varav 200 med skjutvapen.

Handelsanställdas förbund skickade idag ut ett pressmeddelande om att antalet rån har ökat ”anmärkningsvärt mycket”. Är det nån som är förvånad? Det är ju det vi har sagt vi som har varit och är tveksamma till bankernas inställning till kontanthantering.

Matvarubutikerna i stan och i glesbygden är våra nya bankkontor – och där saknas skydd för personalen. Antalet väktare har ökat i butikerna, och större köpcentra kan ha slutna system för kontanter, men det är en så stor investering att små butiksägare tvekar och hoppas på det bästa.

Handelsanställdas förbund kräver nu fler väktare i butikerna, men det är väl samma sak där. Småbutiker har inte råd.

Det har varit 30 rån bara under september månad. Det är oroande. Och protesterna från PRO och Kontantupproret tycks inte nå fram vare sig till regeringen eller bankerna.

Jag anser att valfrihet ska gälla mellan kort, kontanter och andra betalningsmodeller, och den bank som vägrar hantera kontanter ska inte få lov att driva bank. Det är inte de små butikerna och de handelsanställda som ska ta ansvar för kontanthanteringen.

Finansmarknadsminister Per Bolund har sagt att han vill trygga medborgarnas tillgång till kontanter. Det är dags att sätta fart för att uppfylla det löftet.