Det nya slöseriet

Det har länge varit tyst om apoteksförsäljningen. Trots att monopolet upphörde för mer än två månader sedan och det påstods att hugade försäljare stod på kö för att öppna eget i branschen redan innan höstlöven börjat falla.

Men det kärvar, läser jag i Svenska Dagbladet. Det är oklart vilka spekulanterna är. Försäljningen drar ut på tiden. Och för varje dag som processen pågår och oförutsedda IT-problem dyker upp tickar taxametrarna hos inhyrda konsulter och advokatfirmor.

Notan för att bli av med ett väl fungerande apotekssystem lär bli hög för skattebetalarna. När staten sålde mjölkkossan Vin&Sprit kostade det statskassan 112 miljoner kr i diverse arvoden. Enbart advokatfirman Vinge där prinsessan Madeleines tillkommande Jonas Bergström lyfter sin lön fakturerade 50 miljoner för sin del i avvecklingen av denna stadiga inkomstkälla.
Med tanke på att Vinge är inblandat också i apoteksavvecklingen lär det unga parets privatekonomi vara säkrad för lång tid – alla andra intäkter borträknade.
När det verkligen gäller är den här regeringen ständigt beredd att lätta på plånboken och låta miljarderna rulla även om den samhällsekonomiska effekten av givmildheten är omöjlig att beräkna eller rakt av negativ. Propagandabilden är en annan, men slöseriet frodas i stort som smått.

Innan regeringen till sist fick kalla fötter av den oavbrutet stigande arbetslösheten och i förra veckan kastade in drygt åtta miljarder i traditionella arbetsmarknadsåtgärder av närmast klassiskt socialdemokratiskt snitt hann den före jul skicka iväg drygt tre miljarder till så kallade coacher.

I stället för att i tid rusta arbetsförmedling, komvux och utbildningsföretag i branscher med flaskhalsproblem skulle nu en armé av snabbutbildade coacher med den mest varierande bakgrund stampas ur marken för att lotsa arbetslösa till de få jobb som erbjuds. I övrigt stötta och hjälpa – oklart hur.

I år lär branschen växa med 500 procent. 950 privata företag med ”potentialutveckling” har hittat hem, det vill säga skrivit avtal med arbetsförmedlingen. En ny mjukluddig tillväxtbransch har fötts i krisens mitt. Om kvaliteten på tjänsterna och det meningsfulla i hela upplägget lär framtida revisorer berätta. Jag har mina onda aningar. Men regeringens generositet mot dessa entreprenörer är det inget fel på, 160 friska miljoner till coachning utöver de tidigare miljarderna har skjutits till.

Den här penningrullningen sker mot en bakgrund av nya planerade skattesänkningar på 10-15 miljarder utöver de 85 som hittills gjorts. Samtidigt läser vi dagligen om sjukhus som avskedar personal, skolor som gör sig av med behövda lärare och nödvändiga investeringar i stat och kommun som läggs på is i brist på pengar.

Att spräcka myten om borgerlighetens ekonomiska ansvarstagande borde vara en journalistisk förstahandsuppgift. Tipset vidarebefordras alldeles gratis.

Tidigare publicerad i Skånska Dagbladet

Skribent: Håkan Hermansson