Piskan viner – till vilken nytta?

”Nu ska de lata slashasarna, som snyltar på våra exklusiva Djursholmspengar, piskas så att de tar ett arbete.” Det tycks vara melodin för de ”nya”, mjuka, ”vi-vill-inte-jävlas-med-folk”-moderaterna.

Självklart ska alla som har blivit av med jobbet – eller som ännu inte fått något jobb – söka nytt aktivt. Det gör också de allra flesta (även om det alltid finns rötägg som inte sköter sig). De av oss som har varit arbetslösa vet att det är en härlig känsla när man väl får ett jobb igen. Självkänslan och ekonomin förbättras.

Det stora problemet har inte varit att man inte söker jobb när man är arbetslös, utan att villkoren under tiden är tuffa. Kraftigt sänkt inkomst, försämrad rätt till barnomsorg, förlorat socialt kontaktnät, en tuff mental press o s v. Nu tror högerregeringen att man kommer till rätta med arbetslösheten genom att sänka a-kassan, och bötfälla och tvinga arbetslösa att ta jobb man inte passar för eller vill ta, till cirka halva tidigare lönen. Det leder ju bara till att vi får lägre och lägre löner, och sämre och sämre jobb.

Jag tror inte att de och andra försämringar som gör det otryggare på arbetsmarknaden påverkar sysselsättningen positivt. Tvärtom handlar det om att betala för de stora skattesänkningarna för höginkomsttagare, och att göra det enklare för arbetsgivarna att avskeda.

Skribent: Rickard Bondesson